Utrecht in top 5 in Europees MDMA-rioolwateronderzoek

Foto: Public Domain, Wikimedia

UTRECHT – Utrecht heeft de twijfelachtige eer in de top 5 van een nieuwe ranglijst van 67 Europese steden te staan met een extreem hoog gehalte MDMA-resten in het rioolwater. MDMA is de stof die in xtc-pillen zit. Dit meldt Metronieuws.

Maart vorig jaar werd een week lang het rioolwater van 67 Europese steden onder de loep genomen. Omdat drugs via de urine het lichaam verlaten, werd zo het drugsgebruik van ruim 35 miljoen mensen in beeld gebracht. Het Europese Agentschap voor verdovende middelen (EMCDAA) publiceerde dinsdag het rapport met resultaten van de metingen.

XTC-koplopers
Amsterdam is Europees koploper wat betreft MDMA-gebruik. 166 milligram MDMA per dag per 1000 mensen werd hier aangetroffen. Eindhoven volgt met 131 milligram, waarna Antwerpen op een derde plek komt met bijna de helft minder. Utrecht eindigt vierde in deze lijst. De top 5 wordt afgesloten met Londen. Het is het vijfde jaar op rij dat rioolwater op drugsresten werd onderzocht. Utrechters zijn minder MDMA gaan gebruiken, maar Amsterdammers de afgelopen drie jaar juist meer. In Eindhoven lagen de waardes gevonden MDMA in de drie voorgaande jaren heel veel hoger dan dit jaar, maar dat wijten de onderzoekers aan het feit dat dit jaar geen gedumpt drugsafval van bijvoorbeeld xtc-laboratoria in het riool is aangetroffen.

Ook is het rioolwater op andere drugs getest. Utrecht staat op plek 21 en op plek 24 als het om cocaïne gaat.

Bron: metronieuws.nl

Cookieinstellingen