Geen startersleningen meer voor koopwoning

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Nu de startersregeling voor koopwoningen aan zijn doelstellingen heeft voldaan stopt de gemeente Utrecht met het verstrekken van nieuwe startersleningen. De lening was ten tijde van de crisis op de bouwmarkt bedoeld om starters op de woningmarkt de stap van huur- naar koopwoning te laten maken en de verkoop van woningen te stimuleren.

Sinds 2004 zijn 2.180 starters op de koopwoningmarkt geholpen met een goedkope lening van de gemeente. Het revolverend fonds startte in 2004 met 11,8 miljoen euro. Op het dieptepunt van de crisis in de koopsector – in 2010 – stelde het college nog eens 25 miljoen euro extra beschikbaar voor startersleningen. De starterslening was onder de toenmalige marktomstandigheden een goed instrument om starters op de woningmarkt de stap van huur- naar koopwoning te laten maken en de verkoop van woningen te stimuleren. Hierdoor hebben veel huurders de stap van huur naar koop kunnen maken en zijn huurwoningen en kamers vrijgemaakt voor nieuwe bewoners. Het maximale bedrag dat bij de starterslening geleend kon worden was 30.000 euro. De grootste groep aanvragers behoorde tot de leeftijdscategorie tot 30 jaar. De meeste leningen werden voor een nieuwbouwwoning aangevraagd. In veel gevallen ging het om een woning in de wijk Zuilen, op de voet gevolgd door Leidsche Rijn

Markt trekt aan

Het budget is nu volledig ingezet. Het college kiest er niet voor het budget te verhogen. De huizenmarkt trekt aan en de positie van de ‘koopstarter’ is door de lage rentestand verbeterd. Sinds 2012, toen er gemiddeld 600 kooptransacties per kwartaal waren, is het aantal woningverkopen toegenomen tot circa 1.050 in het 1e kwartaal van 2016. Ook stijgen de verkoopprijzen weer en worden woningen sneller verkocht. Het aanbod in de betaalbare koopsector binnen de gemeente Utrecht relatief groot. Zo bestond vandaag op Funda 43% van het aanbod uit woningen met een prijs onder de 200.000 euro.

Veel starters op de woningmarkt, zeker jongeren met een middeninkomen, zoeken inmiddels geen koop- maar een huurwoning. Daarom stimuleert het college met een actieplan de bouw van middeldure huurwoningen met een huur van 700 tot 900 euro. Recent zijn de projecten Buenos Aires en Soho, beiden in Lombok, opgeleverd. Project Startblok, naast City Campus Max in Kanaleneiland, is nu in aanbouw. De gemeente Utrecht voorziet dat tot en met 2018 ongeveer 3000 middeldure huurwoningen in aanbouw worden genomen.

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen