WKZ vaccineert kwetsbare baby’s tegen rotavirus

Foto: utrecht.nieuws.nl

UTRECHT – Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht vaccineert kwetsbare baby’s tegen het rotavirus, een zeer besmettelijke darminfectie. Bij positieve resultaten komt er mogelijk een landelijk vaccinatieprogramma. Dit meldt RTV Utrecht.

Het rotavirus, dat wordt verspreid via de ontlasting van een besmet mens, kan leiden tot ernstige diarree en uitdroging. Bij veel te vroeg geboren kinderen kan dat levensgevaarlijk zijn. Rota veroorzaakt iedere winter een epidemie van buikgriep en diarree bij jonge kinderen. Jaarlijks belanden daardoor bijna 5.000 kinderen in het ziekenhuis.

De Utrechtse kinderartsen gebruiken een vaccin dat in veel landen al standaard aan alle baby’s wordt gegeven. In het WKZ krijgen om financiĆ«le redenen alleen de meest vatbare kinderen zo’n prik. De baby’s krijgen de eerste dosis als drankje wanneer ze ongeveer 8 weken oud zijn. De tweede dosis volgt een tot twee maanden later. Onderzoekers volgen de kinderen tot ze 18 maanden oud zijn.

Ook twaalf andere ziekenhuizen nemen deel aan het Utrechtse project, dat gegevens moet opleveren voor een eventueel landelijk vaccinatieprogramma voor kwetsbare baby’s.

Bron: rtvutrecht.nl

Cookieinstellingen