UTRECHT - De Universiteit Utrecht (UU) gaat vanaf 2018 de gasinkoop verduurzamen door gecertificeerd vertogas in te kopen. Vertogas is biogas dat voldoet aan dezelfde kwaliteitseisen en gebruikswaarde als het Nederlandse aardgas.
Vanwege de biologische oorsprong is biogas een duurzame energiebron. Biogas is namelijk een gasmengsel dat ontstaat als gevolg van vergisting van organisch materiaal zoals mest. Hoofd Energie van de Directie Vastgoed & CampusFréderique Houben:
"De UU heeft als doelstelling dat in 2020 de helft van het energieverbruik afkomstig is uit duurzame bronnen. Met deze inkoop gaat het percentage van 31% naar 38%."
Goedkoper en groener inkopen
Voor de inkoop van gas en elektriciteit heeft de UU in 2013, na een Europese aanbesteding contracten gesloten met Eneco en Greenchoice. Daarin zijn inkoop van gas en elektriciteit voor 2018 en 2019 als optiejaren opgenomen en de UU gaat gebruik maken van deze optie. De belangrijkste reden om dit op korte termijn te realiseren, is dat de tarieven voor elektriciteit en aardgas erg laag zijn, waardoor op dit moment per jaar ongeveer 2,5 miljoen euro kan worden bespaard voor gas en 250 duizend euro voor elektriciteit.
De UU heeft daarbij met energieleverancier Eneco de afspraak gemaakt om voor de verlengingsperiode twee miljoen kubieke meter groen gas af te nemen in de vorm van gecertificeerd vertogas.
Vastleggen tarieven
Met de keuze voor de leverancier worden nog geen tarieven vastgelegd. Dit vastleggen start na de definitieve gunning en gebeurt aan de hand van een inkoopstrategie. Met deze strategie wordt voor de ene helft direct gebruik gemaakt van de lage elektriciteitsprijzen van dit moment, maar wordt voor de andere helft ook het risico gespreid. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om, indien de markt onvoorspelbare bewegingen maakt, direct het resterende volume vast te leggen.
Bron: Universiteit Utrecht