‘Utrecht’ moet Brusselse regelzucht aan banden leggen

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Vandaag organiseert de Universiteit Utrecht een kennissessie in Brussel rond het EU programma ‘Betere Regelgeving’. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, gaat met politici, beleidsmakers en wetenschappers in debat over de juridische, ethische en bestuurlijke gevolgen van eventuele aanpassingen in Europese wet- en regelgeving.

De Europese Commissie heeft het programma ‘betere regelgeving’ geïntroduceerd om de behoefte aan regelgeving op Europees niveau kritisch te heroverwegen, de wet- en regelgeving te vereenvoudigen en daarnaast te zoeken naar mogelijkheden om de administratieve last van regelgeving te verminderen.

Susidiariteit en proportionaliteit

De specifieke opdracht die Timmermans heeft meegekregen is het waarborgen dat de belangrijkste elementen in wet- en regelgeving, namelijk subsidiariteit en proportionaliteit, worden meegenomen in nieuwe wetgevende initiatieven. De opzet van het programma Betere Regelgeving is opgenomen in het ‘Interinstitutional Agreement on Better Law-Making’, een overeenkomst tussen de Commissie, de Raad, het Europees Parlement en het REFI platform. In het licht van een groeiende weerstand in de samenleving jegens Brusselse bemoeienis, zijn de uitkomsten van het programma van groot belang voor de EU.

Vanuit diverse invalshoeken

De huidige aanpak voor betere regelgeving is gebaseerd op een aantal aannames over de juiste rol en het functioneren van de Europese Unie. Tijdens de kennissessie delen vier wetenschappers van de Universiteit Utrecht hun visie en inzichten op het thema EU regelgeving, ieder vanuit een andere invalshoek. Rutger Claassen (universitair hoofddocent ethiek en politieke filosofie) gaat in op de normatieve beginselen van EU regelgeving. Sebastiaan Princen (hoogleraar Bestuur en Beleid in de Europese Unie) geeft zijn visie op het spanningsveld tussen collectieve actie en gemeenschappelijke waarden. Ton van den Brink (universitair hoofddocent Europees Recht) gaat in op het subsidiariteit principe en de verdeling van bevoegdheden. Linda Senden (hoogleraar internationaal en Europees recht) sluit tot slot af door in te gaan op de verantwoordelijkheid van private actoren in de betere wetgeving. De wetenschappers zijn verbonden aan het interdisciplinaire onderzoeksprogramma ‘Instituties voor Open Samenlevingen’ van Universiteit Utrecht dat onderzoek doet naar de (spel)regels die randvoorwaardelijk zijn voor een duurzame, open samenleving.

Bron: Universiteit Utrecht/uu.nl

Cookieinstellingen