Utrecht laat asielzoekers meteen integreren

Uitzicht op een toekomst...
Uitzicht op een toekomst...
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Utrecht gaat, als eerste gemeente in Nederland, net gearriveerde asielzoekers vanaf dag één binden aan de stad, met onder meer onderwijs en extra activiteiten. Daarmee wil Utrecht een eind maken aan de huidige praktijk waarin asielzoekers vaak verhuizen en pas laat beginnen met hun integratie. Dit meldt de Volkskrant.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) laat namens zijn woordvoerder weten blij te zijn met het initiatief. Het COA heeft met de gemeente afgesproken dat asielzoekers na hun verblijf in de Utrechtse noodopvang worden opgevangen in dezelfde stad. Als ze een verblijfsstatus krijgen, kunnen ze in Utrecht woonruimte krijgen. Of, zoals wethouder Kees Diepeveen het verwoordde in de Volkskrant:

Als je aankomt in Utrecht, blijf je in Utrecht. Dat creëert rust. Voor schoolgaande kinderen is dat gesleep met mensen helemaal dramatisch.”

Nieuwe aanpak

Het onderwijs zal in het Engels zijn. De Volksuniversiteit Utrecht test eerst het taalniveau van de nieuwkomers. Daarna kunnen ze een acht weken durende cursus ‘zakelijk-Engels’ volgen. Het centrum voor ondernemerschap van de Universiteit Utrecht biedt daarnaast trainingen aan in ondernemersvaardigheden zoals boekhouden en het schrijven van een bedrijfsplan. Ook gaan de cursisten op excursie naar bedrijven in de omgeving en kunnen zij stages volgen. Complicerende factor is dat deze asielzoekers nog niet weten of ze in Nederland mogen blijven. “We gaan cursussen aanbieden waar ook mensen die terug moeten wat aan hebben”, zegt Diepeveen.

Ook voor jongeren uit de wijk

De nieuwe noodopvang voor vierhonderd asielzoekers opent in juli in de wijk Overvecht. De Universiteit van Utrecht en de Volksuniversiteit gaan in dit voormalige kantoorgebouw cursussen geven in onder meer ondernemerschap aan gemengde groepen, van asielzoekers en jongeren uit Overvecht. In het gebouw krijgen ook 25 woningzoekende jongeren uit Overvecht tijdelijk onderdak. Aan hen wordt gevraagd contact te leggen met de nieuwkomers. De gemeente gaat daarnaast extra activiteiten organiseren voor de wijkbewoners in het naastgelegen wijkcentrum, om het draagvlak te vergroten. In de flatwijk is nu veel weerstand tegen de komst van de asielzoekers.

Deze ‘noodopvang plusplus’ zal tweeënhalf jaar open zijn. De universiteit van Oxford gaat onderzoeken wat het effect is van de extra inspanningen, op de integratie van de nieuwkomers en op sfeer in de wijk. Utrecht heeft bij de Europese Unie 3,5 miljoen euro aangevraagd voor het project. Ook zonder deze bijdrage gaan we het zo doen, in een iets afgeslankte vorm, aldus Diepeveen.

Bron: volkskrant.nl

 

 

Cookieinstellingen