SP heeft vragen over Woningnet

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – SP Utrecht heeft ontdekt dat woningzoekenden met een laag inkomen die via Woningnet willen reageren op een goedkopere sociale huurwoning in veel gevallen geen kans blijken te maken. Bij ongeveer één derde van het aanbod van deze huizen (< 628,76 euro kale huur) is reageren voor huishoudens met recht op huurtoeslag onmogelijk.

SP-fractievoorzitter en woordvoerder Wonen Tim Schipper: “Begin dit jaar is het zogeheten ‘passend toewijzen’ ingevoerd. Met deze maatregel moeten de betaalbare huurwoningen juist bij de laagste inkomens terechtkomen. Of je woningen van ruim 600 euro betaalbaar kan noemen is daarbij de vraag, maar met huurtoeslag kunnen armere huurders het nog opbrengen. Dan is het vreemd dat je die groep uitsluit van een deel van het voor hen bestemde aanbod”.

Schipper heeft er dan ook bij de wethouder op aangedrongen de corporaties hierop aan te spreken als dit inderdaad de trend blijkt te zijn. Volgens de Woningwet zijn die vanaf 1 januari 2016 verplicht 95% van de nieuwe verhuringen onder de 628,76 euro toe te wijzen aan de laagste inkomens. Hiervan lijkt nu in Utrecht geen sprake van te zijn.

Mogelijke oorzaak

Niet valt uit te sluiten dat in veel advertenties op Woningnet onjuiste informatie wordt gegeven. Het feit dat een recent aangeboden nieuwbouwwoningen in Leidsche Rijn volgens Woningnet niet toegankelijk zijn voor huishoudens met recht op toeslag en volgens de verhuurbrochure van de corporatie wél, kan hierop wijzen. In dat geval worden kandidaat-huurders op het verkeerde been gezet. Schipper: “Als dit aan de orde is, moeten de advertenties op Woningnet zo snel mogelijk worden aangepast. Huurders hebben het recht te weten waar ze aan toe zijn.” De SP heeft over de gesignaleerde problemen vragen gesteld aan het stadsbestuur.

Bron: SP Utrecht

Cookieinstellingen