Utrechtse advocaat helpt veteranen

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Na een rechtszaak van negen jaar heeft de rechter afgelopen december bepaald dat veteraan Chris Kriznarik – door onvoldoende nazorg van Defensie na zijn uitzending naar Libanon – recht heeft op een schadevergoeding. De besprekingen over de hoogte van de vergoeding zijn begonnen. Na deze uitspraak hebben zich inmiddels 150 andere getraumatiseerde Libanon-veteranen gemeld bij letselschade advocaat Vincent Dolderman in Utrecht.

Foto: youtube.nl
Foto: youtube.nl

De publiciteit rond veteraan Chris Kriznaric uit Bellingwolde maakt veel los bij andere oud-Libanongangers. Afgelopen vrijdag hield Dolderman een speciale bijeenkomst voor de oud-Libanongangers in Kootwijkerbroek om hen te vertellen wat de veteranen mogelijk te wachten staat. Hij was daar ook om hun verhalen aan te horen. “Daarbij ging het er soms emotioneel aan toe. In de meeste gevallen gaat het om mensen die na jarenlang zwijgen eindelijk met hun verhaal naar buiten willen komen”, aldus Dolderman.

Over de brug

De advocaat hoopt dat het kabinet bereid is voor hen met een schadevergoeding over de brug te komen. De veteranen van wie vastgesteld is dat zij ziek zijn, hebben een invaliditeitspensioen die onvoldoende is om de schade te dekken. Dolderman houdt een stok achter de deur: “Mocht de minister de deur dicht doen en niet willen werken aan een oplossing zonder de rechter daarbij te betrekken, dan zullen wij ook daadwerkelijk de stap naar de rechter maken om voor een ieder een redelijke compensatie af te gaan dwingen”.  Dolderman hoopt dat het in de toekomstige gevallen sneller tot een akkoord komt met Defensie. Achter de schermen wordt inmiddels ‘informeel gesproken’, zegt Dolderman. “Maar het kan dus nog wel een poosje duren”, besluit hij.

Bron: RTV-Noord

Cookieinstellingen