Alleen Utrecht kent privacyvriendelijk kentenparkeren

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Kentekenparkeren. Je hebt recht op privacy, maar je krijgt het alleen in Utrecht, zo meldt Privacy Barometer. Sommige burgers weigerden het kenteken van hun auto in te voeren en hebben zowel bij de rechtbank als het gerechtshof gelijk gekregen. Voor Amsterdam, Rotterdam en Den Haag (nog) geen reden om te stoppen met bekeuren.

Bij kentekenparkeren moeten parkeerders hun kenteken invoeren. Via scanauto’s en scanscooters worden de kentekens vervolgens op betaald parkeren gecontroleerd. De betaalgegevens en het ingetoetste kenteken komen in een landelijke database terecht waar al 68 gemeenten op zijn aangesloten. Verschillende burgers hadden bezwaar gemaakt tegen het invoeren van hun kentekennummer en kregen hierin ook gelijk van zowel de rechtbank als het gerechtshof. “Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn niet enthousiast over deze uitspraak van de rechter en komen de parkeerder dan ook slechts minimaal tegemoet in zijn privacyrecht”, aldus Privacy Barometer.

Utrecht: geldige kwitantie? Geen bekeuring

De woordvoerster van wethouder Paulus Jansen (SP) laat weten dat automobilisten daar de kwitantie die ze van de betaalautomaat krijgen, achter de voorruit kunnen leggen. Zodra de controleurs die achter de scanauto aanrijden, bij de auto aankomen en constateren dat er een geldige kwitantie achter de voorruit ligt, wordt er geen bekeuring uitgeschreven. Uit de kwitantie blijkt immers al dat er betaald is, dus dat scheelt een bezwaarprocedure waarvan de uitkomst al bekend is. Bovendien is dat beter voor de privacy, omdat kentekengegevens niet onnodig dertien weken in de landelijke database en bij het scanbedrijf bewaard worden.

Amsterdam: gewoon bekeuren!

De Amsterdamse wethouder Pieter Litjens (VVD) vindt dat automobilisten gewoon bekeurd moeten kunnen worden als ze hun kenteken niet invoeren. Amsterdam heeft om dezelfde reden vorig jaar al verschillende burgers voor het gerecht gedaagd. In alle gevallen kregen de burgers gelijk van de rechter. Ook in acht zaken waarin Amsterdam vervolgens hoger beroep aantekende wonnen de burgers. Wethouder Litjens is in vier gevallen in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Aangezien het gemiddeld een klein jaar duurt voordat de Hoge Raad met een uitspraak komt, wordt een definitieve uitspraak begin 2017 verwacht.Bestuurders die betalen maar niet hun kenteken invoeren krijgen namelijk toch een bekeuring. Parkeerders kunnen hier wel bezwaar tegen maken.

Rotterdam: eerst bekeuren, daarna intrekken

In Rotterdam kan online bezwaar worden ingediend door een scan van je betalingsbewijs in te sturen. Hiervoor moet je wel eerst inloggen met je DigiD. Zodra je kan aantonen dat je hebt betaald, wordt de parkeerbon weer ingetrokken.

Den Haag: eerst bekeuren, dan bezwaar maken

De woordvoerster van de Haagse wethouder Tom de Bruijn (D66) laat weten dat ook zij deze ‘eerst bekeuren, dan bezwaar maken’-aanpak zullen volgen. Op onze vraag of dat geen omslachtige procedure is, laat ze weten dat ze verwacht dat weinig mensen hun kenteken niet zullen invoeren. “Veel mensen zijn juist enthousiast over kentekenparkeren en vinden het invoeren van een kenteken geen bezwaar.” De Haagse wethouder De Bruin laat weten niets in de Utrechtse aanpak te zien en is niet van plan die over te nemen.

Bron: Privacybarometer.nl

Cookieinstellingen