Utrecht heeft in 2018 niet het laagste werkloosheidspercentage

Utrecht zet in op onder meer de horeca
Utrecht zet in op onder meer de horeca
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Utrecht zal het streven om in 2018 de gemeente met de minste werkloosheid van Nederland te zijn niet halen, blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor 2015. De stad kan zich niet meten met kleine gemeenten en hanteert nu het gewest als maatstaf. Dit meldt AD.nl

Hoewel Utrecht met 7,6 procent werklozen onder de grote steden als beste scoort, legt de stad het ruimschoots af tegenover kleine gemeenten zoals het Zeeuwse Veere. Dat mag zich met 4,5 procent de gemeente met de minste werklozen in 2014 mag noemen. De monitor stelt dat de stad zich daarmee nu en in de toekomst niet kan meten.

Op de gemeentelijke werkloosheidsranglijst neemt Utrecht de 343ste postie in: 342 gemeenten hebben minder werklozen, maar zo’n zestig gemeenten hebben er meer. Wethouder Jeroen Kreijkamp (D66, economie) vindt de vergelijking tussen gewesten, of stadsregio’s, eigenlijk meer voor de hand liggend. “Maar de laagste werkloosheid van Nederland blijft voor ons de stip op de horizon.” Tussen de 22 gewesten staat Utrecht met 6,8 procent op de zesde positie, achter koploper Westland. In de regio Utrecht scoort Bunnik het best met precies vijf procent werklozen.

Buitengewoon ambitieus

Professor arbeidseconomie Joop Schippers noemt de ambitie van Utrecht om de gemeente met de minste werkloosheid te worden ‘buitengewoon ambitieus’ “Het is meer iets voor scorebordjournalistiek. Helemaal onhaalbaar is de doelstelling niet, maar dan moet wel heel erg maatwerk geleverd worden.” Toch kennen de gemeente en regio Utrecht al jaren een sterke economische ontwikkeling met lage werkloosheid en groeiende werkgelegenheid. Vooral het aantal arbeidsplaatsen voor hoger opgeleiden blijft toenemen. Dit zorgt volgens de monitor ook weer voor banen voor lager opgeleiden, zoals in de horeca. Een deel van die banen wordt overigens ingevuld door hoger opgeleiden, bijvoorbeeld door studenten. Deze zogeheten verdringing is in Utrecht wél beperkter dan in andere provincies.

Inzet gemeente

Kreijkamp blijft onverminderd inzetten op het ondersteunen van het bedrijfsleven bij het creëren van meer banen, juist ook voor lager opgeleiden. “We zetten vooral in op sectoren zoals horeca, toerisme en bedrijvigheid op Lage Weide.” Lager opgeleiden kunnen volgens de monitor steeds moeilijker meekomen. Tegelijkertijd hebben vooral bedrijven in de IT-sector en industrie moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. Op hoger opgeleid en wetenschappelijk niveau stijgt de vraag binnen techniek, ICT en zorg. Eind 2014 ontvingen 33.000 Utrechters een of meerdere uitkeringen voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en/of bijstand.

Cookieinstellingen