OM: Celstraf voor geldrovers FC Utrecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Samen hebben ze een overval op het kantoor van FC Utrecht bedacht en in scene gezet. De buit zou 77.000 euro bedragen. De broers Soulail (21) en Mohamed el O. bekenden. Tegen hen zijn maandag celstraffen tot een half jaar geĆ«ist. Ook twee medeverdachten komen er niet zonder kleerscheuren vanaf, als het aan het OM ligt.

Soulail werkte bij FC Utrecht als boekhouder en zette begin januari vroeg op de avond een nooddeur open om zijn broer binnen te laten. Hij wist dat de recette van de vriendschappelijke wedstrijd van de woensdag daarvoor nog niet bij de bank was afgestort en er nog 77.000 in een kluis op kantoor lag.

Verdacht

Een medewerker van FC Utrecht vond de verklaring over de overval van Soulail vreemd. Hij was nog zo laat op kantoor omdat hij over wilde werken om veel uren te maken, maar dat had hij nog nooit eerder gedaan en over extra uren maken was nooit iets afgesproken. Ook had hij die avond een aantal collega’s gebeld om te vragen waar ze uithingen. Ook dat deed hij anders nooit. Een beveiliger had bovendien alle nooddeuren goed dichtgedaan.

Aftappen

Daarop besloot de politie Soulails telefoon af te gaan tappen en al snel werd duidelijk dat hij de overval samen met zijn broer Mohamed in scene had gezet. Mohamed pleegde de zogenaamde overval op zijn broer, Mohameds toenmalige vriendin Ilham C. (21) bestuurde de vluchtauto. Moussa el B., een vriend van de broers, zou het geld in bewaring hebben genomen. Dat hebben beide broers verklaard en dat blijkt ook uit de afgetapte telefoongesprekken.

Het viertal werd drie dagen na de overval opgepakt. Een klein deel van het geld was toen al uitgegeven aan kleding, een auto en een motor. Toen de vier een kleine twee weken later voorlopig werden vrijgelaten, was het grootste deel van het geld weg. Moussa el B. zegt echter niets met de zaak te maken te hebben. De 5.000 euro die nog wel bij hem werden gevonden, waren volgens hem ‘een normaal bedrag dat iedereen wel in huis heeft.’

Mishandeld
Ook ex-vriendin Ilham C. ontkent iets met de zaak te maken gehad te hebben. Zij was niet bij de rechtszaak, omdat ze mishandeld zou zijn door Mohamed. Daar is hij in april voor veroordeeld. Mohamed verklaarde maandag onder ede dat zij wel degelijk overal van op de hoogte was.

Tegen ex-werknemer Soulail el O. eiste de aanklager negen maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Tegen zijn broer Mohamed werd negen maanden cel geeist, waarvan vier voorwaardelijk. Chauffeur Ilham C. hoorde een werkstraf van 120 uur tegen zich eisen. Tegen Moussa el B. eiste de aanklager vijf maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

FC Utrecht eiste tijdens de zitting het verdwenen geld terug. Dat moeten de broers wat de aanklager betreft samen terugbetalen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Cookieinstellingen