Vanaf januari 2016 huissplitsing aan banden

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Vastgoed Belang roept huiseigenaren op nog dit jaar bij de gemeente Utrecht vergunningen aan te vragen om woningen te verbouwen tot studentenhuizen. Actiegroep Split030 is niet blij met de oproep.

Na veel bewonersklachten scherpt de gemeente per 1 januari de eisen voor woningsplitsing aan. De gemeente Utrecht toetst vanaf 1 januari 2016 alle aanvragen – ook voor duurdere panden – op leefbaarheid. Zo komt bijvoorbeeld de vraag aan de orde of er niet te veel studentenhuizen in een buurt zijn. Bovendien moeten de kamers of studio’s een minimale oppervlakte hebben van respectievelijk 24 en 50 vierkante meter. Ook moeten de kamers goed geïsoleerd worden. De gemeenteraad neemt komende donderdag hierover een besluit.

Niet gelukkig

Vastgoed Belang is niet gelukkig met de nieuwe splitsingsregels in Utrecht. Vanaf 2016 wordt het lastiger en minder lucratief een omzettings- of splitsingsvergunning aan te vragen, vreest de brancheorganisatie van particuliere vastgoedeigenaren. Beide vergunningen zijn nodig om een huis met een WOZ-waarde tot 305.000 euro te verbouwen tot studentenpand.

Wijkbewoners

De ongebreidelde groei van studentenpanden, vooral in de afgelopen jaren, is een doorn in het oog van veel wijkbewoners. Zij klagen over overlast van (feestende) studenten op tijdstippen dat zij naar bed gaan en over schots en scheef geparkeerde fietsen in de straat. De klagende bewoners, verenigd in de actiegroep Split030, zijn blij met de voorgestelde aanscherping, maar minder blij met de oproep. Jeroen Windt van Split030: “De oproep van Vastgoed Belang geeft maar weer eens aan dat het de vastgoedsector alleen maar om het geld gaat en niet om de kwaliteit van de huisvesting.”

Uit cijfers van de gemeente blijkt dat er vooralsnog geen sprake is van een hausse aan aanvragen. In het derde kwartaal zijn er wel iets meer vergunningen verleend.

Cookieinstellingen