Winnaars Gouden Kalf 2015 bekend

Foto: Felix Kalkman

UTRECHT – Vanavond zijn tijdens het Gala van de Nederlandse Film in het Beatrix Theater de Gouden Kalveren weer uitgereikt. De grote winnaar is Gluckauf met vier Gouden Kalveren. Slechts éénmaal eerder won een film vier Kalveren: Nothing Personal in 2009. Bloed, zweet & tranen wint drie Gouden Kalveren. Prins, De surprise, Those who feel the fire burning en One Night Stand X – Geen koningen in ons bloed krijgen elk twee Gouden Kalveren.

Gluckauf – een mijnwerkerswoord dat ‘Kom veilig boven’ betekent – is een vader-zoondrama vermomd als misdaadfilm. De misdaadplot (met drugs, automatische geweren en een lokale gangsterbaas) is slechts bijzaak. Een decor, net als de beelden van het verpauperde Limburg waartegen de film zich afspeelt. En het feit dat in Gluckauf alleen in Limburgs dialect gesproken wordt. Centraal staat de breekbare en tegelijk onbreekbare relatie tussen kruimelcrimineel Lei (een fantastische Slegers) en diens zoon Jeffrey (de al even goede Van der Valk). Gluckauf, Van Heugtens tweede film na de niemendal Valentino, is authentiek, aangrijpend en prachtig gefilmd.

De winnaars van een Gouden Kalf zijn:

Beste Film:  Producers Joram Willink en Piet-Harm Sterk voor Gluckauf
Beste Regie: Remy van Heugten voor Gluckauf
Beste Scenario: Gustaaf Peek voor Gluckauf

Beste Acteur: Martijn Fischer voor Bloed, Zweet & Tranen
Beste Actrice: Georgina Verbaan voor De Surprise
Beste Mannelijke Bijrol: Raymond Thiry voor Bloed, Zweet & Tranen
Beste Vrouwelijke Bijrol: Hadewych Minis voor Bloed, Zweet & Tranen

Beste Camera: Mark van Aller voor Gluckauf
Beste Production Design: Hubert Pouille voor De Surprise
Beste Montage: Mieneke Kramer voor Prins
Beste Muziek: Palmbomen voor Prins
Beste Lange Documentaire: Morgan Knibbe voor Those Who Feel the Fire Burning
Beste Sound Design: Vincent Sinceretti en Taco Drijfhout voor Those Who Feel the Fire Burning

PUBLIEKSPRIJS
Zeventien films maakten kans op de Gouden Kalf Publieksprijs, omdat ze in de periode van 1 september 2014 tot 1 september 2015 100.000 betaalde bioscoopbezoekers hebben getrokken. Dat gaf hen de status van Gouden Film 26.385 stemmers hebben hun stem uitgebracht. Winnaars zijn:

1. De club van Sinterklaas & Het pratende paard van Tom de Mol
2. Michiel de Ruyter
3. Bloed, Zweet & Tranen
De Mol ontvangt 30.000 euro om te investeren in een nieuwe Nederlandse filmproductie. De nummers twee en drie respectievelijk  20.000 euro en 10.000 euro.

Cookieinstellingen