Kinderombudsman pleit voor verblijfsvergunning Gláucio en Márcia

Toekomst in Nederland?
Toekomst in Nederland?
Foto: CC0 Public Domain

UPDATE

UTRECHT – Een geplande protestbijeenkomst bij het detentiecentrum in Zeist werd maandagavond snel veranderd in een kinderrechtenfeestje van Defence for Children. Gláucio en Márcia mogen blijven.

Het Utrechtse Kamerlid LInda Voortman sprak de menigte in tranen toe. Ze is blij dat de tieners kunnen blijven. Martine Goeman van Defence for Children is opgelucht en zeer gelukkig met het besluit van de staatssecretaris. “Dit besluit getuigt van respect voor de kinderrechten van Márcia en Gláucio. We hopen dat deze zaak aanleiding geeft om het kinderpardon in ere te herstellen en ervoor te zorgen dat gewortelde kinderen in Nederland niet meer worden opgepakt om uitgezet te worden naar een land dat zij niet kennen. Márcia en Gláucio zijn op en top Nederlanders en horen hier. Ze kunnen nu hun leven voortzetten en bouwen aan een toekomst in ons land.”

 

UTRECHT – Kinderombudsman Marc Dullaert vindt het onacceptabel dat de tieners Gláucio (13) en Márcia (18) met hun familie dreigen te worden uitgezet naar Angola. ”De Nederlandse Staat heeft de belangen van deze kinderen duidelijk niet voorop gesteld bij deze beslissing.” In een brief aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) heeft hij al eerder laten weten dat het gezin een verblijfsvergunning moet krijgen. Ook dit weekeinde heeft nog spoedoverleg plaatsgevonden met de bewindsman.

Het gezin woont al vijftien jaar in Nederland, maar mag niet blijven. De vader van het gezin heeft als militair mogelijk ernstige misdaden gepleegd in zijn thuisland. Deze zogeheten 1F-gevallen krijgen geen verblijfsstatus. De misdaden van de vader van de kinderen zijn volgens Dullaert nooit bewezen. Hij begrijpt daarom de beslissing van Dijkhoff niet. “Márcia en Gláucio zijn de dupe van iets wat hun vader meer dan vijftien jaar geleden mogelijk heeft gedaan. Dit ligt buiten hun schuld, maar zij moeten hier wel de consequenties van dragen. Gláucio is hier geboren, zit in de brugklas en Márcia is net begonnen met haar rechtenstudie. Voor Marcia en Gláucio is deze zaak bijzonder schadelijk. Dit zijn Nederlandse kinderen en hun toekomst ligt hier”, aldus Dullaert.

Hoger beroep
Er loopt nog een hoger beroep van de belangenorganisatie Defence for Children. De Kinderombudsman roept op Márcia en Gláucio dit hoger beroep in Nederland te laten afwachten. Daarnaast vindt hij dat nogmaals gekeken moet worden of er mogelijkheden zijn deze kinderen een rechtmatig verblijf in Nederland te kunnen geven. Volgens de Kinderombudsman heeft een ander gezin in een soortgelijke situatie van de rechtbank in Groningen een positieve uitspraak gekregen. Deze rechtbank besloot dat de 1F-status van een ouder een kind niet langer dan tien jaar mag worden nagedragen.

De zaak van Gláucio en Marcia is behandeld door de rechtbank in Arnhem en die heeft anders beslist. Defence for Children gaat maandagavond in Zeist ook actie voeren voor het gezin. De familie is daar opgevangen in afwachting van de uitzetting. De pleegoma van Mauro, de Angolese jongen die in 2010 dreigde te worden uitgezet, vroeg Dijkhoff eerder op haar Facebookpagina om de kinderen in Nederland te laten blijven. Mauro mocht uiteindelijk met een studievisum in Nederland blijven.

Bron: ANP

Cookieinstellingen