Celstraf en behandeling geëist voor steekpartij Overvecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Bij het steekincident op 25 januari dit jaar bij café Darkoum aan de Kastordreef in de Utrechtse wijk Overvecht is het slachtoffer drie keer gestoken, in beide benen en in zijn bil. De officier vond zware mishandeling bewezen en eiste een celstraf van vijftien maanden waarvan een groot deel voorwaardelijk.

De 20-jarige verdachte, de aangever en de getuigen hadden een verschillende en wisselende verklaring over wie aanwezig waren, over het wapen en over een ieders rol. Dat er een conflict was en dat de verdachte het slachtoffer heeft gestoken wordt niet ontkend, maar de aanleiding wordt niet duidelijk. De verdachte beriep zich op noodweer; hij zou zijn mishandeld. Maar het letsel dat hij hiervoor aanvoerde, is echter van een eerdere datum, volgens de officier van justitie. De verdachte zei verder dat hij uit de criminele groep waar hij toe behoorde, wilde stappen en daarom werd bedreigd en getreiterd. Al met al vond de officier de verklaringen weinig betrouwbaar. Ook het steekwapen, dat forensisch bewijs had kunnen opleveren, is niet gevonden.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Het letsel leek aanvankelijk mee te vallen en te verhelpen met hechtingen en medicatie. Maar enkele weken later trad er een wondinfectie op en moest het slachtoffer worden geopereerd en daarna thuis verzorgd worden. De littekens zullen zichtbaar blijven. Het persoonlijkheidsonderzoek naar de verdachte wijst op ADHD, een bedreigde persoonsontwikkeling en een hoog recidiverisico. Hij heeft zowel gewelds- als vermogensdelicten op zijn strafblad staan en de deskundigen adviseren hem te beschouwen als verminderd toerekeningsvatbaar.

De officier van justitie eiste een celstraf van vijftien maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar voor de verdenking van zware mishandeling. Als bijzondere voorwaarde eiste ze een meldplicht bij de Reclassering en verplichte behandeling voor zijn problematiek. Om hem te stimuleren uit de criminele omgeving te komen, eiste ze bovendien dat hij begeleid gaat wonen op een locatie buiten Utrecht, daar dagbesteding krijgt en een locatieverbod voor de wijk Overvecht voor een periode van zes maanden. De vordering van de benadeelde partij kan worden toegewezen tot een bedrag van ruim 2.000 euro. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Cookieinstellingen