Ge(de)centraliseerde kinderoncologie vanuit Utrecht in Hoorn

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De expertise rondom kinderoncologie is nu nog verdeeld over zeven academische centra. Vanaf eind 2014 wordt een deel van alle expertise en behandeling gecentraliseerd in het nieuwe in aanbouw zijnde Prinses Máxima Centrum in Utrecht dat in 2017 haar deuren opent. In 2017 gaat alle zorg op het gebied van kinderoncologie naar het centrum over.

De minder complexe delen van de zorg vinden, onder regie van het Prinses Máxima Centrum, plaats in een beperkt aantal ziekenhuizen, zoals het Westfriesgasthuis in Hoorn. Om de behandeling van kinderen met kanker ook deels dicht bij huis te kunnen bieden, zijn de kinderartsen van het Westfriesgasthuis een samenwerkingscontract met het Prinses Maximá centrum in Utrecht aangegaan.

“Juist voor kinderen met kanker is het van groot belang dat hun leven – voor zover dat mogelijk is tijdens de vaak zware behandeling – zo gewoon mogelijk blijft. Deze samenwerking met het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie helpt daarbij,” vertellen Menco Weismuller en Femke van Herrewegen. Zij hebben als kinderartsen van het Westfriesgasthuis kinderoncologie als hun aandachtsgebied. “Dankzij het samenwerkingscontract kunnen veel behandelingen gewoon vlak bij huis worden uitgevoerd en hoeven de kinderen (en hun ouders) niet wekelijks of soms zelf dagelijks een flinke reis te maken.”

Het Westfriesgasthuis is dan het enige ziekenhuis in Noord-Holland Noord dat deze medebehandeling biedt aan patiënten.

 

Cookieinstellingen