Uitfeest Utrecht: spectaculaire opening van cultureel seizoen

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het Uitfeest op zondag 6 september markeert de opening van het culturele seizoen in Utrecht. Meer dan 100 culturele instellingen en gezelschappen blikken vooruit op het gebied van muziek, theater, dans, exposities, film en meer.

uitfeest_beeldmerk_staand_HR2-websiteDit jaar is de aftrap van het Uitfeest in TivoliVredenburg (i.s.m. Festival Oude Muziek) met een unieke uitvoering van Thomas Tallis’ muziekstuk Spem in Alium. De Neude verandert in een dansplein met Art Rooijakkers als host en in de Schoutenstraat wordt de loper uitgerold voor korte optredens. Op het Stadhuisplein kan het publiek terecht voor muziek uit alle windstreken onder leiding van Giel Beelen. Aan het einde van de dag is op het Stadhuisplein een vertoning van de aangrijpende en humoristische film Bloed, Zweet en Tranen in de openluchtbioscoop van het Nederlands Film Festival. In de Werkspoorkathedraal aan het Amsterdam Rijnkanaal wordt het Uitfeest, in samenwerking met Gaudeamus Muziekweek, afgesloten met de live audiovisuele compositie Requiem for Edward Snowden.

Highlights

Tijdens het Uitfeest vindt de eerste editie van Talkshow 030 plaats. RTV Utrecht zendt de talkshow vanuit het Stadhuis live uit op UStad. In het televisieprogramma wordt met diverse betrokkenen teruggeblikt op de dag. Verder opent de Stadsschouwburg deze dag de verbouwde Blauwe Zaal en het vernieuwde restaurant Zindering. In diverse rondleidingen maakt het publiek kennis met de gerenoveerde rechter vleugel van de schouwburg. Onder de noemer ART Utrecht openen diverse galeries, kunsthandels en kunstruimtes hun deuren om het publiek kennis te laten maken met een grote diversiteit aan beeldende kunst. Utrechts nieuwe culturele broedplek Castellum Hoge Woerd toont wat het allemaal te bieden heeft met een divers programma voor jong en oud, en in de voormalige Gevangenis Wolvenplein krijgt het publiek een unieke preview van de kunstmanifestatie Hacking Habitat. De tentoonstelling over virtuele vormen van opsluiting gaat officieel vanaf 16 februari 2016 van start. De band Zuco 103, die eerder al de podia van onder andere Lowlands en Into The Great Wide Open betrad, zorgt voor een daverende afsluiting van de dag op de Neude.

Programma informatie

Het complete programma staat vanaf augustus online op www.culturelezondagen.nl. Op de website zijn eveneens speciale Uitfeest routes vermeld, voor als het lastig kiezen is uit het grote aanbod: een Kidsroute, Theaterroute, Muziekroute, Cabaretroute en een Previewroute. Daarnaast kunnen bezoekers ook heel eenvoudig hun eigen route samenstellen via Mijn CZ.

Cookieinstellingen