Huisjesmelkers moeten op hun tellen passen

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Utrecht gaat de huisjesmelkers aanpakken. De gemeente kan dankzij de Woningwet nu boetes opleggen en deze bij meerdere overtredingen door dezelfde eigenaar bij elkaar optellen. Indien er sprake is van aantasting van de leefbaarheid of gevaar voor veiligheid en gezondheid, kan zij ook panden makkelijker in beheer nemen of sluiten.

De uitwerking van de nieuwe mogelijkheden staat in de Beleidsregel inzake bestuurlijke boete, beheerovername en sluiting op grond van de Woningwet, die het college vandaag heeft vastgesteld. De gemeente kan nu bij een tweede (en volgende) overtreding naast een dwangsom, ook een bestuurlijke boete opleggen. Hierdoor kan sneller en gerichter worden opgetreden tegen huisjesmelkers die telkens de regels overtreden. Anders dan voorheen kunnen meerdere overtredingen door dezelfde eigenaar ‘bij elkaar opgeteld’ worden. De boete kan uiteindelijk oplopen tot 20.250,- euro. Daarnaast kan de boete – in tegenstelling tot de dwangsom – direct worden opgelegd en moet deze ook worden betaald als de overtreding weer wordt hersteld.

Beheerovername
Het instrument van beheerovername is zeer ingrijpend en wordt pas ingezet vanaf de vierde overtreding of in het geval van bijzondere omstandigheden.

Samenwerking gemeenten
Utrecht hanteert een integrale aanpak bij het bestrijden van het probleem van huisjesmelkers en stemt deze aanpak regelmatig af met andere grotere en kleinere gemeenten met dezelfde problemen, zoals Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Breda, Nieuwegein, Moerdijk, Houten, Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Roosendaal. Zo is deze beleidsregel opgesteld naar het voorbeeld van Rotterdam, die al langer hiermee werkt. Uitwisseling van informatie maakt een effectieve aanpak mogelijk en kan helpen voorkomen dat huisjesmelkers nieuwe malafide praktijken kunnen starten.

Cookieinstellingen