Grand Départ: voorbereidingen warme weer

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het College heeft besloten om op zaterdag tijdens de Grand Départ 15 extra tijdelijke waterpunten te openen langs het parcours, naast de 21 waterpunten die gemeente in samenwerking met Vitens al heeft ingepland. Ook bij de EHBO posten is water te krijgen.

Bij temperaturen hoger dan 25 graden is bij publieksvenues gratis kraanwater te krijgen. De Tourmakers, vrijwilligers van de tourorganisatie, krijgen naast petjes, zonnecrème en extra water van de organisatie. Zij hebben instructies gekregen hoe om te gaan met de hitte en zullen bezoekers tips geven over de warmte. Bij sectorposten, tijdelijke fietsenstallingen en in hal 4 en 12 van de Jaarbeurs worden extra schaduwplekken gerealiseerd.

Een overzicht van de huidige waterpunten staat op de site van de tourdefranceutrecht.com. Dit overzicht wordt binnenkort bijgewerkt met de plek van de nieuwe waterpunten. Op deze webpagina staat ook aantal tips voor het publiek om goed voorbereid te zijn op de warmte tijdens het kijken naar de Tourstart.

Mensen wordt aangeraden om:
• Zich tegen de zon te beschermen met een beschermende zonnecrème.
• Lichte, luchtige kleding, te dragen, het liefst van katoen, linnen of andere natuurlijke vezels.
• Een zonnebril en een zonnehoed of zonneklep te dragen.
• Een navulbare fles water mee te nemen.
• Voldoende te drinken en te eten.
• Beperkt alcohol, cafeïne houdende dranken en dranken met suiker te drinken vanwege de onttrekking van vocht aan het lichaam.
• Shaduwrijke plaatsen op te zoeken.
• Goed op (kleine) kinderen te letten. Kinderen niet te lang in buggy’s en draagzakken te laten zitten, niet alleen achter te laten in een geparkeerde auto en voor voldoende drinken te zorgen.

Maatregelen
De Tourmakers zullen deze tips zoveel als mogelijk delen met bezoekers. Het parcours van de tijdrit loopt grotendeels door het bebouwde deel van de stad. De publieksvenues liggen verspreid over de stad in parken en op pleinen, waar voldoende schaduw te vinden is. Op beeldschermen kunnen de bezoekers de wedstrijd volgen. Via de lichtkranten en beeldschermen worden bezoekers aangespoord om voldoende water te drinken en de schaduw op te zoeken. De medewerkers van de EHBO posten zijn alert en weten hoe te handelen met mensen die last hebben van de hitte.

Cookieinstellingen