Utrechter stuurde varkensvlees naar moskeeën

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Een 42-jarige ex-douanebeambte heeft begin dit jaar aan zeker zes moskeeën in Utrecht en omgeving dreigbrieven met daarin stukken varkensvlees gestuurd. Hij stuurde dergelijke brieven met scheldpartijen ook aan bezoekers van de gebedshuizen. Dat gebeurde allemaal kort na de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo, toen er veel spanningen waren in de islamitische gemeenschap.

Aan deze daad zijn meer strafbare feiten voorafgegaan. In het flatgebouw waar de man woonde richtte de voormalige HR-adviseur bij de Douane zijn pijlen op de nieuwe buurman. Niemand had last maar hij geloofde vast en zeker dat deze nieuwe flatbewoner bij zijn moeder had ingebroken. Hij begint de man het leven zuur te maken: hij laat zijn banden leeglopen, spuit schuim door zijn brievenbus en schroeft een schroef in het slot van zijn berging. Voorts stuurt hij een brief naar de woningbouwvereniging waarin hij hem beschuldigt van fietsendiefstal en woninginbraak en hangt in de flat een briefje over hem op. Ook stuurt hij brieven uit naam van de buurman naar seksshops dat hij interesse heeft in kinderporno. Hij bestelt goederen op zijn naam.

Beledigingen

Ten slotte stuurt hij uit naam van de medebewoner een aantal dreigbrieven met forse beledigingen en uitingen van haat naar de besturen van diverse moskeeën. Dit gebeurde kort na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Bij zes van die brieven sluit hij een stuk varkensvlees bij. Als hiervan aangifte wordt gedaan, wordt in eerste instantie de medeflatbewoner als verdachte gehoord. Al snel komt de politie uit bij de 42-jarige man Utrecht. In de woning van de echte verdachte worden brieven naar scholen gevonden, die nog niet zijn verstuurd. Op zijn computer worden de brieven aan de moskeebesturen gevonden. De verdachte bekent de brieven te hebben gestuurd, niet met de opzet te discrimineren maar met het doel dat de buurman zou worden opgezocht en hem iets zou worden aangedaan. De buurman zelf ligt er wakker van en vindt het verschrikkelijk dat iemand zo’n hekel aan hem heeft en dat anderen zouden geloven dat hij zo over moslims denkt. De officier van justitie rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zo’n inbreuk heeft gemaakt op het leven van de man. Ook tilt hij zwaar aan de gevoelens van angst die hij de islamitische gemeenschap mogelijk heeft aangejaagd.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Op 6 februari 2015 wordt de verdachte aangehouden en stoppen de pesterijen. De deskundigen die hem onderzoeken, komen tot de conclusie dat de verdachte (zwaar) verminderd toerekeningsvatbaar is en adviseren een behandeling bij een forensisch psychiatrische kliniek. De officier van justitie neemt dat advies over en in zijn eis vraagt hij de rechter dit op te leggen, samen met toezicht door de reclassering, en twee weken celstraf onvoorwaardelijk, de tijd dat hij vast heeft gezeten. Als stok achter de deur eist hij een celstraf van twaalf maanden voorwaardelijk en een lange proeftijd van drie jaar. Ten slotte eist hij de maximale werkstraf van 240 uur en verlenging van het contactverbod met de medeflatbewoner voor de duur van zes maanden.

Cookieinstellingen