Gemeente Utrecht presenteert voorjaarsnota 2015

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – In de Voorjaarsnota 2015 die vandaag wordt gepresenteerd door wethouder Kreijkamp van Financiën wil het college 10 miljoen euro vrijmaken om nader invulling te geven aan werk, bouwen aan een gezonde toekomst, werken aan stadsdemocratie en verschillende financiële tegenvallers en knelpunten oplossen.

Utrecht is qua inwonertal de snelst groeiende regio van Nederland. Voor een adequaat antwoord hierop wil Utrecht zich op een duurzame manier ontwikkelen en bouwen aan een gezonde toekomst, waarbij de kwaliteit van leven centraal staat. Deze ruimtelijke ambitie komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in de 2e Fase van het Stationsgebied en Leidsche Rijn Centrum. Om de stad levendig en aantrekkelijk te houden investeert het college in de culturele ontwikkeling van de stad, ook in Leidsche Rijn en Vleuten-de Meern. Kunst en cultuur dragen bij aan de economische groei van de stad en aan het welbevinden van de inwoners. Het college geeft aan verheugd te zijn om in deze Voorjaarsnota middelen voor het cultuurconvenant 2017-2020 te presenteren. Daarnaast investeert het college in de internationale profilering van Utrecht om de economische positie verder te versterken. Op die manier vergroot het college kansen voor ondernemers en wordt de werkgelegenheid verruimd.

Reserveringen

De gemeente Utrecht staat op dit moment voor een aantal uitdagingen. Zo heeft het Rijk in 2015 een groot bedrag gekort op de Wet Werk en Bijstand. Het is nog onzeker of het Rijk deze korting de komende jaren vermindert. Daarom heeft het college een reservering gemaakt om mogelijke tekorten op de bijstand op te vangen. Ook is een financiële reserve gevormd om de mogelijke tekorten op de exploitatie van Tivoli Vredenburg op te vangen. Een maatschappelijk vraagstuk waar de stad op dit moment mee te maken heeft is radicalisering. Daarom investeert het college in een structurele aanpak, waar ook preventieve maatregelen zoals Jongerenwerk deel van uitmaken.

Utrecht zijn we samen en het college blijft dan ook de inspirerende stadsgesprekken organiseren. Utrecht experimenteert met andere vormen van besluitvorming, die bijdragen aan de vernieuwende stadsdemocratie.
Meer informatie is te vinden op Utrecht.nl/begroting

Cookieinstellingen