Brede waardering voor jongerenwerk in Utrecht

Foto: Beter perspectief voor jongeren

UTRECHT – Het jongerenwerk in Utrecht heeft de laatste jaren een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Zo blijkt uit het laatst verschenen rapport: ‘Jongerenwerk Utrecht: een basisvoorziening!’. Het levert een positieve bijdrage aan het streven om alle jongeren in de stad te laten opgroeien tot gezonde, betrokken, actieve en zelfstandige bewoners.

In 2014 heeft een visitatie van het jongerenwerk in Utrecht plaatsgevonden. De bevindingen zijn vastgelegd in het onlangs verschenen rapport van de commissie ‘Jongerenwerk Utrecht: een basisvoorziening!’ Aanleiding voor het onderzoek waren de verbeterpunten uit de visitatie in 2009.

Aansturing verbeterd

Zo is de uitvoering van het jongerenwerk bij één centrale organisatie voor jongerenwerk in Utrecht gelegd: JoU. De aansturing is hierdoor sterk verbeterd. Het jongerenwerk heeft hiermee een duidelijke positie binnen het veiligheidsbeleid gekregen en functioneert dicht bij het stadsbestuur. Ook bij de aanpak jeugdgroepen werken jongerenwerkers nauw samen met politie en justitie. Het aantal meisjes dat door het jongerenwerk wordt bereikt, is toegenomen evenals de betrokkenheid van de ouders.

Toekomst

De visitatiecommissie raadt de gemeente Utrecht aan om de samenwerking tussen jongerenwerk en andere partners in het Utrechtse model verder te ontwikkelen. Gedacht wordt aan onder meer de nieuwe buurtteams, sociaal makelaars en het onderwijs. Ook vestigt zij de aandacht op de groep tieners tussen de 10 en 12 jaar, een kwetsbare groep door de overgang van basis- naar voortgezet onderwijs.

Cookieinstellingen