Verkeerslichten in Utrecht: wat moet anders? (update)

Foto: Stop irritatie verkeerslichten

UTRECHT – Stoplichten in Utrecht leiden dagelijks tot grote frustraties bij Utrechters. De gemeente gaat hier iets aan doen en roept burgers op hun stoplichtklachten te melden.

Utrecht telt circa 200 verkeerslichten. Deze zijn nodig om het verkeer in Utrecht goed en veilig te regelen. Naast een vlotte en veilige doorstroming van verkeer spelen ook het milieu en gewenste routes een rol bij het afstellen van de verkeerslichten. De gemeente Utrecht roept in de periode van 24 februari – 30 april 2015 verkeersdeelnemers op te melden welke verkeerslichten in de stad (voor een deel van de dag) uitgeschakeld, dan wel anders afgesteld kunnen worden. Er zijn inmiddels al meer dan 1000 reacties binnengekomen bij de gemeente.

Uitschakelen?

In 2009 heeft de gemeente Utrecht onderzocht of de verkeerslichten op een aantal plaatsen in de stad uitgeschakeld konden worden. De meest in het oog springende maatregel is toen geweest het uitschakelen van de verkeerslichten op De Neude en die te vervangen door verkeerslichten op de voetgangersoversteek aan de kant van de Lange Jansstraat. Deze staan in principe uit, maar kunnen met een drukknop worden ingeschakeld. Omdat financiële middelen hiervoor op dat moment ontbraken heeft de proef voornamelijk geleid tot het beperken van de bedrijfstijden van verkeerslichten, bijvoorbeeld alleen tijdens de ochtend- en avondspits.

Nieuwe verkeerslichtennota

In 2002 is de nota ‘Verkeersregelfilosofie van de gemeente Utrecht’ opgesteld. Hierin werden criteria gepresenteerd voor de plaatsing, verwijdering en gebruikswijze van verkeersregelinstallaties. De gemeente werkt op dit moment aan de actualisatie van deze nota in het ambitiedocument ‘Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar’.

Hoe en tot wanneer reageren?

Tot en met 30 april kunnen Utrechters op een digitale kaart aangeven welke verkeerslichten volgens hen (voor een deel van de dag) uitgeschakeld, dan wel anders afgesteld kunnen worden. Ze kunnen ook andere suggesties doen zoals rechtsaf vrij voor fietsers of aangeven dat ze het verkeerslicht juist graag behouden. Iedereen kan zijn meldingen en suggesties online kwijt op www.utrecht.nl/verkeerslichten. Er is ook een mobiele versie van de website waarbij een kaart direct inzoomt op de plek waar de melder zich bevindt, zodat die ‘on the spot’ kan reageren.

Wat gebeurt er met de reacties?

Gemeentelijke verkeersexperts beoordelen alle binnengekomen meldingen en suggesties en voorzien ze van advies. Op basis van dit advies besluit de wethouder Verkeer om verkeerslichten te handhaven, anders af te stellen of tijdelijk op knipperen te zetten. Omwonenden en belanghebbenden worden hierover geïnformeerd. Ervaringen van verkeersdeelnemers binnen de proefperiode van zes maanden zijn beslissend of de genomen maatregel definitief wordt. Pas na deze periode gaat een verkeerslicht bijvoorbeeld definitief uit.

Cookieinstellingen