FC Utrecht speelt vanavond tegen Serie A-ploeg Venezia FC

01 aug , 16:09 Sport
fc utrecht venezia fc
Stadion Galgenwaard is vanavond (donderdag) het decor van de oefenwedstrijd FC Utrecht - Venezia FC. De clash tussen de Eredivisionist en de Serie A-ploeg begint om 19.00 uur. Voordat het zover is: tijd voor een nadere kennismaking met de Italiaanse ploeg.
Voetbalclub Venezia, stammend uit 1907, is deze eeuw liefst drie keer heropgericht. Vanwege financiële perikelen was dat nodig in 2005, 2009 en 2015.
In 2015 zag dus de huidige entiteit Venezia FC het levenslicht. Die ploeg nam een grote naam en reputatie met zich mee, maar moest wel beginnen in de Serie D. De club beklom in hoog tempo de Italiaanse voetballadder, moest vanuit de Serie A weer even een stapje terugdoen naar de Serie B maar is dit seizoen weer terug op het hoogste niveau.
De thuisbasis van Venezia FC is natuurlijk uniek: Venetië, een stad die wereldberoemd is. Gondels die door de straten drijven: iedereen kent de beelden. Zo excentriek als de stad is, zo bijzonder is ook de kleurencombinatie die Venezia FC uitdraagt: oranje, groen, zwart. Stadio Pier Luigi Penzo, de thuishaven van Venezia FC, is het op één na oudste voetbalstadion van Italië. Wat het stadion uniek maakt, is dat het bereikbaar is per boot. Pier Luigi Penzo, naar wie de voetbaltempel is vernoemd, was een piloot in de Eerste Wereldoorlog.
Bij Venezia FC staan drie Nederlandse voetballers onder contract: Jay Idzes, Ridgeciano Haps en Daishawn Redan. Laatstgenoemde speelde in het verleden 15 wedstrijden voor FC Utrecht, waarin hij goed was voor 1 goal.
De volgens de bekende website Transfermarkt twee meest waardevolle spelers in de selectie van Venezia FC, ontbreken momenteel bij de Italianen. Dat zijn namelijk Tanner Tessmann en Gianluca Busio, en evenals FC Utrecht’s Paxten Aaronson en Taylor Booth nemen zij met de nationale ploeg van de Verenigde Staten deel aan de Olympische Spelen. Veel ogen zijn nu gericht op de Scandinaviërs Joel Pohjanpalo en Christian Gytkjaer. De Fin Pohjanpalo werd afgelopen seizoen clubtopscorer met 23 treffers, Gytkjaer volgde op die lijst met 13 goals.
Op 31 juli 2021 stonden FC Utrecht en Venezia FC in Stadion Galgenwaard ook al tegenover elkaar. Het werd 2-3 voor de Italianen. Simon Gustafson scoorde beide Utrechtse treffers. De basiself die dag was: Eric Oelschlägel; Sylian Mokono, Mark van der Maarel, Benaissa Benamar, Christopher Mamengi; Davy van den Berg, Simon Gustafson, Joris van Overeem; Moussa Sylla, Tasos Douvikas, Remco Balk. Eerder op die dag speelde een ander elftal van FC Utrecht in Duitsland tegen VfL Bochum.
Het hoogtepunt in de clubgeschiedenis van Venezia FC was de Coppa Italia van het seizoen 1940/1941. Dat is de eerste en vooralsnog enige grote prijs die Venezia FC wist te pakken. In de finale, die over twee wedstrijden werd gespeeld, werd AS Roma met 4-3 verslagen. Nadat het in de heenwedstrijd in Rome 3-3 werd, won Venezia FC in de return met 1-0. Enzio Loik maakte een kwartier voor tijd de enige treffer. Loik, om die reden voor altijd een icoon van Venezia FC, overleed in 1949 bij de vliegramp waarbij het volledige team van Torino FC, destijds een absolute grootmacht, om het leven kwam.