Utrechtse Introductie Tijd 2024 gaat bijna van start

jul 11 , 15:38 Onderwijs & Wetenschap
deelnemers openingsfeest 4
Van maandag 12 tot en met donderdag 15 augustus zal de 27ste editie van de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) plaatsvinden. Ruim 4000 toekomstige studenten van het mbo, hbo en wo zullen in vier dagen al het moois van Utrecht ontdekken. Denk aan de vele studentenorganisaties, de prachtige gebouwen, de bijzondere musea en een afsluitend festival in Park Transwijk. Bekijk het gehele programma op de website van de UIT.
Dit jaar zijn de deelnemende onderwijsinstellingen: de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten, Universiteit van Humanistiek, Tio Business School, Theologische Universiteit Utrecht, Grafisch Lyceum Utrecht, MBO Utrecht, Nimeto Utrecht en ROC Midden Nederland - voor het eerst neemt ook Capabel Hogeschool deel.
UITblinken
Dit jaar staat in het teken van UITblinken. De UIT is niet alleen een introductieweek, maar ook het begin van de studententijd voor velen. Men zegt vaak: ‘Je studententijd is de mooiste periode van je leven.’ Het UITbestuur sluit zich hier volledig bij aan en wil de deelnemers laten zien dat studeren meer is dan alleen een studie volgen. Je zult vallen en opstaan, ontdekken waar je goed in bent, jezelf ontwikkelen tot de persoon die je wilt worden en vooral UITblinken. De UIT markeert het begin van deze fantastische periode!
Speerpunten van de UIT: toegankelijkheid en duurzaamheid
Het is van groot belang dat zoveel mogelijk toekomstige studenten kunnen deelnemen aan de UIT, dit blijft elk jaar een prioriteit. We hebben opnieuw de samenwerking met Solgu geregeld, dit is een organisatie dat ons helpt om de UIT toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking.
Solgu zal ook de UITmentoren trainen tijdens de mentordag en indien nodig bijstaan gedurende de week. Daarnaast helpt ESN-Utrecht ons om de brug te slaan tussen Nederlandse en internationale studenten. Dit jaar is besloten de pilot voor mbo studenten te beëindigen en de deelname te normaliseren.
Ieder jaar houdt het UITbestuur gesprekken met de onderwijsinstellingen en wordt besloten hoe de samenwerking voor dat jaar vorm krijgt.
We werken samen met het duurzame initiatief SEAVENTS, dat zich vooral richt op afvalbeheer maar duurzaamheid in de breedste zin van het woord bevordert. Daarnaast zal de UIT ook dit jaar meedoen aan het project de Duurzame Introductie Tijd (DIT) van Studenten voor Morgen: een wedstrijd tussen introductieweken uit diverse steden, waarbij de titel ‘Meest Duurzame Introductieweek’ kan worden gewonnen.
Organisatie
Het UITbestuur werkt gedurende tien maanden hard aan de organisatie van de UIT. In mei komen de eventmanagers erbij, die vol enthousiasme meehelpen met de voorbereidingen. Tijdens de UIT zullen 600 vrijwilligers aan de slag gaan als UITcrew of UITmentor, waarbij zij achter de schermen helpen of een UITgroepje begeleiden. De organisatie is altijd op zoek naar mensen die graag willen helpen, meer informatie over de verschillende functies is hier te lezen.