Wie wordt Nederlands Kampioen Debatteren voor Scholieren?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT –  Op 21 januari gaan de kandidaten van de 32 beste scholen in Nederland verbaal de strijd aan tijdens het NK Debatteren voor Scholieren dat door de stichting Nederlands Debat Instituut wordt georganiseerd bij partner Universiteit Utrecht.

Maanden is geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. Tijdens drie voorrondes kwamen in totaal 124 scholen uit heel Nederland in actie op gastlocatie en titelverdediger het Utrechts Stedelijk Gymnasium. De voorrondes hebben na de jurering – van onder meer 20 honoursstudenten van partner Universiteit Utrecht – 32 finalekandidaten opgeleverd.

Wedstrijdverloop

De scholieren bereiden de stellingen van te voren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgen ter plekke twee improvisatiestellingen: deze worden pas minuten voor de debatronde bekend gemaakt.

Stellingen

De scholieren zullen het debat aangaan over onder meer over de volgende voorbereide stellingen:
– Ontwikkelingshulp moet alleen aan lokale bedrijven worden verstrekt.
– De publieke omroep moet minstens twee uur per week zendtijd bieden aan extreme standpunten.
– Mensen die door automatisering hun baan verliezen, hebben recht op een basisinkomen.

Waar en wanneer?

De opening van de finale is om 10.00 uur. De debatrondes starten om 10.40, 12.50, 14.20 en 16.10 uur. Het finaleprogramma start om: 17.00. Locatie: Universiteit Utrecht, Heidelberglaan 8, Leuvenlaan 19, 3584 CS Utrecht.

Bron: Nederlands Debat Instituut

 

Cookieinstellingen