HU schoolt werklozen om tot ICT-ers

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De regio Utrecht kent een groot tekort aan ICT-ers. Veel vacatures blijven onvervuld. Tegelijkertijd vinden lang niet alle hoogopgeleiden werk, of enkel werk ver onder hun opleidingsniveau. Het project Make IT Work pakt dit probleem aan: een ICT-omscholingstraject waarin Hogeschool Utrecht (HU) werkzoekenden en werkgevers samen optrekken.

make-it-work-huweb-1Onlangs tekenden Jan Bogerd MBA, voorzitter van het college van bestuur van de HU, en prof.mr. Huib de Jong, rector van de HvA en vicevoorzitter van het college van bestuur UvA-HvA, een intentieverklaring waarin werd afgesproken dat de HU Make IT Work voor de regio Utrecht gaat uitvoeren. Vandaag is het eerste resultaat van die afspraak zichtbaar geworden met het lancering van de HU-site Make IT Work. Verwacht wordt dat de eerste cursisten in februari starten.

Naar Amsterdams voorbeeld
Opleidingsmanager Anita Bosman, vanuit de HU betrokken bij de totstandkoming van het project: “Make IT Work richt zich op werklozen en mensen die ver onder hun niveau werken. Stel, je bent als moleculair analist afdelingshoofd van een supermarkt. Dan ga je op een gegeven moment op zoek naar andere mogelijkheden om je potentieel in te zetten op de arbeidsmarkt. De ICT biedt die mogelijkheden.” Het concept Make IT Work is ontwikkeld door de Hogeschool van Amsterdam (HvA), voor de regio Amsterdam. Samen met werkgevers werd een uniek opleidingstraject opgezet om hoogopgeleide talenten zonder specifieke ICT-achtergrond om te scholen naar een functie als software engineer op hbo-niveau. In het eerste deel van de opleiding krijgen de cursisten een actuele opleiding waarmee ze in het tweede deel aan de slag kunnen bij één van de deelnemende bedrijven, om daar werkend verder te leren. Waar Amsterdam opleidt in software engineering, richt de HU zich op business IT. De kosten van de opleiding worden gedeeld door de cursist, het UWV en het bedrijf waar de cursist tijdens de opleiding komt te werken. Bosman: “Einddoel is een vaste aanstelling bij het bedrijf, maar na de opleiding kan zowel het bedrijf als de cursist ook besluiten het werkverband te stoppen. We leiden cursisten dan ook veel breder op dan voor die ene, specifieke functie. We geven ze kennis en expertise waarmee ze ook elders in de ICT aan het werk kunnen.”

Kwaliteit van samenleven
Collegevoorzitter HU Jan Bogerd: “Met Make IT Work helpen we niet alleen de ICT-sector in onze regio aan goed geschoold personeel, we helpen ook mensen aan een tweede kans op de arbeidsmarkt en daarmee een betere positie in onze samenleving. Dat past in het streven van de HU de kwaliteit van samenleven in onze stedelijke regio te verhogen. Het project is bovendien een goed voorbeeld van hoe wij door samen te werken met strategische partners als de HvA en het UWV meer kunnen betekenen voor de regio.”

Bron: Hogeschool Utrecht

Cookieinstellingen