Studentenverenigingen vóór aanscherping regels introductietijd

Sociëteitsgebouw, Grote Markt, Groningen
Sociëteitsgebouw, Grote Markt, Groningen
Foto: Wikimedia

UTRECHT – De Landelijke Kamer van Verenigingen in Utrecht roept alle aangesloten 48 studentenverenigingen bijeen om extra maatregelen te nemen tegen geweld. Aanleiding is een incident in Groningen waarbij een eerstejaars tijdens de introductieweek in augustus zo hard op zijn hoofd geslagen dat hij hersenletsel opliep.

“De LKvV en alle aangesloten studentenverenigingen distantiëren zich van alle vormen van geweld, discriminatie en intimidatie tijdens introductietijden”, zegt LKvV-voorzitter Ruben Hoekman. Volgens hem geeft het incident bij de Groningse studentenvereniging Vindicat atque Polit in Groningen geen representatief beeld van de introductietijden in Nederland. De koepel veroordeelt ook de excessen, waaronder ook een digitale lijst met studentes, waarin hun bedprestaties worden beoordeeld.

Aanscherping regels
Het incident riep enorme verontwaardiging op, waaronder die van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers die met name de lauwe reactie van de universiteit Groningen op het incident laakte. Ook gingen er stemmen op om de jaarlijkse ontgroening helemaal af te schaffen. Voor de LKvV is dat een stap te ver. Een verbod op ontgroeningen zou betekenen dat de goeden onder de kwaden lijden.

Hoekman onderstreept dat er in de studentensteden jaarlijks afspraken worden gemaakt tussen de studentenverenigingen en onderwijsinstellingen over de introductietijd. De LKvV ziet liever dat de regels rond de introductietijd worden aangescherpt. Een bijeenkomst van alle studentenverenigingen in het land – die naar verwachting volgende week vrijdag zal plaatsvinden – moet daar aan bijdragen.

Bron: rtvutrecht.nl

Cookieinstellingen