De tien levenslessen voor bètastudenten volgens Robbert Dijkgraaf

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT –  Een collegezaal met 480 eerstejaars Bachelorstudenten natuurkunde, wiskunde, informatica en informatiekunde. Muisstil is het. Want tot hen sprak niemand minder dan Robbert Dijkgraaf, ooit zelf student natuurkunde in Utrecht, nu directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton en universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Dijkgraaf was in Utrecht op uitnodiging van A-Eskwadraat, de studentenvereniging waar Dijkgraaf ook lid van was ten tijde van zijn studie in Utrecht. Dijkgraaf kijkt met duidelijk plezier terug op zijn studietijd en carrière. Het begin van je studie voelt misschien alsof je een pad inslaat dat de rest van je leven bepaalt. En is dat wel de juiste keuze? “Dat vroeg ik me op dat moment ook af”, vertelde Dijkgraaf. “Het voelt alsof je op een perron staat en moet kiezen in welke intercity je stapt. Maar terugkijkend is het eerder een boemeltreintje met allerlei haltes waarop je ook weer keuzes kunt maken.” Zelfs als je nu een duidelijk beeld hebt van je toekomst, kun je altijd nog overstappen of zelfs een haarspeldbocht maken.

Prof.dr. Robbert Dijkgraaf
Prof.dr. Robbert Dijkgraaf

Jullie zijn bevoorrecht: je gaat je bezig houden met de mooiste onderwerpen die er zijn. Als je het onderzoek in gaat al helemaal. Dan heb je niet echt een baan, maar een passie – en daar word je nog voor betaald ook.”

TIEN REGELS VOOR EEN SUCCESVOLLE STUDIE, VOLGENS ROBBERT DIJKGRAAF

  1. Als eerstejaars student heb je het idee dat je niet zoveel weet. Maar daar vergis je je in. Er is weliswaar veel dat je niet weet, maar je bent op de top van je kunnen: je bent ontzettend goed toegerust om dingen in je op te nemen.
  2. Eerstejaars Bètastudenten van nu: jullie hebben enorm veel geluk, want je begint aan je studie op het hoogtepunt van de wetenschap. Juist in deze vakgebieden is het nog nooit zo spannend geweest als vandaag.
  3. Het nadeel van Bètastudies is dat ze best lastig zijn. Maar ze hebben ook een voordeel: er is een klik-moment waarop je het begrijpt. Ga altijd door tot je dat moment bereikt.
  4. Juist als Bètastudent kun je licht reizen. Het gaat erom om kernbegrippen in je hoofd te hebben. Je kunt ingewikkelde materie terugbrengen tot de harde kern.
  5. Het pad dat je nu hebt gekozen voelt misschien als een intercity, maar eigenlijk is het een boemeltreintje met allerlei haltes waar je nog kunt overstappen. Wees daarop voorbereid en open je ogen voor die mogelijkheden.
  6. Wees avontuurlijk. Je studietijd is ook geweldige periode om je blik te verbreden. Zet een paar procent van je tijd opzij voor andere dingen, en dwing jezelf om iets te doen dat niet helemaal in je studie of carrièreperspectief past.
  7. Als je echt geïnteresseerd raakt in één onderwerp, zoom dan in op de details, en sta jezelf toe je daarin te verliezen. Het maakt niet uit waar je boort; als je maar diep genoeg boort, vind je goud.
  8. Gebruik je eigen interne smaak om keuzes te maken. Zonder een zekere passie was je niet aan deze studie begonnen. Als dat vlammetje minder gaat branden moet je het voeden, bijvoorbeeld met boeken, films of documentaires over het onderwerp.
  9. Je beste docenten zijn je medestudenten. Ga met elkaar het avontuur aan. En als jij iets goed begrepen hebt, kun je het je buurman of buurvrouw uitleggen.
  10. De allerbelangrijkste les: luister niet te veel naar advies. Vandaag word je echt volwassen. Je zit zelf achter het stuur; vind je eigen weg.

Bron: Universiteit Utrecht

Cookieinstellingen