Bepaald geen vetpot voor studenten in 2017

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De afschaffing van de basisbeurs en de stijging van het collegegeld zorgen ervoor dat studenten volgend jaar aanzienlijk minder kunnen besteden. De koopkracht daalt onevenredig hard, zegt ISO, het Interstedelijk Studenten Overleg uit Utrecht. Dit meldt RTV Utrecht.

De organisatie baseert zijn uitspraak op de uitkomsten van eigen onderzoek. Bij het vaststellen van de koopkrachtverandering van studenten is onder meer rekening gehouden met gemiddelde inkomsten en uitgaven van studenten, de consumentenprijsindex en kamerhuur. “De cijfers liegen er niet om”, aldus ISO-voorzitter Jan Sinnige, die vreest voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. “De drempel om te studeren wordt steeds hoger. Het is vooral problematisch voor studenten van wie de ouders niet kunnen bijspringen.”

Oplossingen

Het ISO wil dat de ministers Jet Bussemaker (Onderwijs) en Jeroen Dijsselbloem (Financiƫn) maatregelen nemen. ISO draagt zelf mogelijke oplossingen aan: het bevriezen van het collegegeld bij inschrijving, zodat de student jarenlang weet wat hij aan collegegeld kwijt is en niet voor verrassingen komt te staan. Voorts zouden universitaire studenten (zonder aanvullende beurs), die volgens het onderzoek er het meest op achteruit gaan (volgens de NOS: 1,2 procent tegenover HBO-studenten 0,8 procent), bij uitvoeringsorganisatie DUO kunnen aankloppen voor een verhoogde lening of een extra hoge aanvullende beurs of hun ouders kunnen vragen om een extra financiƫle bijdrage.

Bron: rtvutrecht.nl

Cookieinstellingen