Van klassieke verzorgingsstaat naar…?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De maatschappelijke onrust is groot. Psychiatrische patiënten belanden op straat. Er wordt schijnveiligheid gecreëerd met doorgeschoten maatregelen tegen terrorisme. Rechters trekken aan de noodrem vanwege de aanhoudende roep om zwaarder te straffen. Onrust is er ook over de geringe kansen voor net-afgestudeerden op de arbeidsmarkt, de groeiende kloof tussen arm en rijk, en de perverse prikkels in de pers. Er lijkt steeds minder vertrouwen te zijn in de voorheen rotsvaste funderingen van de maatschappij.

Beleidsmakers reageren op de maatschappelijke ophef met termen als ‘impact’ en ’transparantie’. Wie kan daar nou tegen zijn? Dat rooskleurige scenario voor de samenleving gaat gepaard met rendementsdenken en decentralisatie. Burgers moeten zichzelf redden, maar kan dat wel? Flexibiliteit wordt verwacht, terwijl zekerheden wegvallen. Zo laten we de klassieke verzorgingsstaat langzaamaan achter ons. Maar welke instituties komen daar voor in de plaats en hoe moeten we die inrichten?

Studium Generale organiseert vanaf 7 september in samenwerking met de faculteit Sociale Wetenschappen en strategisch thema Institutions for Open Societies, de serie ‘Op losse schroeven’, waarin sprekers hun diagnose stellen en alternatieven geven. Wat kunnen we doen om weer vaste grond onder de voeten te krijgen?

Deze serie is voor iedereen toegankelijk en vindt plaats in de Aula van het Academiegebouw in Utrecht. Aanmelden is niet nodig.

PROGRAMMA

Programma

Bron: sg.uu.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen