UMC Utrecht: doorbraak in strijd tegen hiv

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Weer een stap verder in de strijd tegen het hiv-virus. Tijdens een internationale aidsconferentie in Durban, Zuid-Afrika zijn gisteren de resultaten gepresenteerd van een onderzoek waar bij twee hiv-patiënten na een stamceltransplantatie geen spoor van hiv meer te vinden is in het bloed, ook niet met de meest gevoelige apparatuur. Dit meldt UMC Utrecht. 

AIDS2016_logo_website_white_bg_3De risicovolle transplantatie werd uitgevoerd bij twee mannen uit Spanje en Duitsland die ook kanker hebben. De vraag is of het virus niet zal terugkeren zodra het tweetal zal stoppen met de hiv-medicatie. Twee mannen in Bosten die drie jaar geleden na een stamceltransplantatie stopten met hun hiv-medicatie bleken achteraf alsnog hiv te hebben. Het overkwam in datzelfde jaar ook twee kinderen die om andere redenen hiv-vrij leken. Tot nu toe is maar één mens in de wereld ooit van hiv genezen. Ook hij kreeg een behandeling tegen kanker.

Arts-viroloog Annemarie Wensing van UMC Utrecht benadrukt dat de doorbraak niet betekent dat op grote schaal mensen van hiv afgeholpen kunnen worden. “Het geeft wel aan waar we onze onderzoeksstrategieën op kunnen gaan richten.” Met de gangbare behandeling – dagelijks één of meer pillen – is hiv, het virus dat de dodelijke ziekte aids veroorzaakt, wel levenslang te onderdrukken.

Vorige week werd na een groot Europees onderzoek bekendgemaakt dat hiv-patiënten die consequent een virusremmer slikken hun besmetting tijdens seks nauwelijks meer overdragen. Bij dit onderzoek werden negenhonderd homoseksuele- en heteroseksuele koppels ruim een jaar lang gevolgd.

Cookieinstellingen