Welke gevolgen heeft Brexit voor samenwerking met Britse universiteiten?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Heeft het aanstaande vertrek van de Britten uit de Europese Unie ook gevolgen voor hun lidmaatschap van de League of European Research Universities (LERU)? Ofwel: tast Brexit de samenwerking aan tussen de vijf aangesloten onderzoekuniversiteiten uit Groot-Brittannië en de andere zestien leden, waaronder de Universiteit Utrecht?

Nee, laat LERU via eenpersbericht weten; de samenwerking met Oxford, Cambridge, Edinburgh, The Imperial College London en University College London, blijft in stand. Internationaal onderzoek zonder Britse universiteiten is eenvoudigweg ondenkbaar. De LERU, een gerenommeerd internationaal onderzoeks- en onderwijsnetwerk van 21 grote, vooraanstaande onderzoeksuniversiteiten die invloed uitoefenen op de Europese beleidsagenda, zegt de uitkomst van het Britse referendum te betreuren, maar de resultaten te respecteren. De league benadrukt in het persbericht dat de wetenschappelijke samenwerking in Europa al stamt van vóór de oprichting van de Europese Unie en dat de community van aangesloten Europese onderzoeksinstellingen de EU-grenzen altijd al oversteeg. Dit blijft zo, ook na Brexit, aldus LERU.

Het gerenommeerde internationale onderzoeks- en onderwijsnetwerk blijft zich met alle leden – dus inclusief de Britse – inzetten voor gezamenlijke internationale onderzoeksbelangen.

Sterke relatie 
Rector magnificus Bert van der Zwaan, die sinds 2014 lid is van de Raad van Bestuur van de LERU, onderschrijft de statement in het persbericht volledig. “De Universiteit Utrecht heeft een traditioneel zeer sterke relatie met Britse onderzoekers, een relatie die al bestond ver vóór de EU. Internationaal onderzoek zonder Britse universiteiten is eenvoudigweg ondenkbaar. Het staat overigens buiten kijf dat ook wij als universiteit de Brexit betreuren.”

Bron: Universiteit Utrecht

 

Cookieinstellingen