Behoort verhuur Airbnb-woningen tot deeleconomie of niet?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Onlangs werd bekend dat New York de verhuur van Airbnb woningen – de online marktplaats voor het verhuren en boeken van woningen – wil inperken. Berlijn deed dat al langer. Burgemeester van Amsterdam Eberhard Van der Laan wil de mogelijkheden juist uitbreiden. Hij vindt dat ook sociale huurders hun huis tijdelijk moeten kunnen aanbieden. Vanwaar dit verschil?

De tijdelijke verhuur van je woning. Het lijkt zo aardig. De extra inkomsten zijn voor de verhuurder mooi meegenomen. Maar voor de buren is het minder; telkens een andere buurman is niet fijn en soms is er ook nog sprake van geluidsoverlast. 

Jeroen Oskam, directeur Research Centre Hotelschool The Hague, vindt het Amsterdamse initiatief een slecht idee, maar dan om andere redenen. Volgens hem is Airbnb gewoon een groot bedrijf en geen onderdeel van de zogenaamde deeleconomie. Ten onrechte wordt de indruk gewekt dat “de gewone man door nieuwe communicatiekanalen de mogelijkheid krijgt om de concurrentie aan te gaan met de gevestigde orde”.

Wat is deeleconomie eigenlijk?

Volgens prof.dr. Koen Frenken (Innovatiestudies, UU) bestaat er veel onduidelijkheid over wat de deeleconomie precies is. Tijdens zijn lezing Studium Generale lezing ‘Delen, delen, delen’ helderde hij het debat op en sprak hij over de voordelen en keerzijden ervan: van duurzame winst, tot sociale risico’s. Is het erg dat Airbnb winst maakt? Frenken legt het begrip uit in het 3 minuten durende filmpje afkomstig van het archief van Studium Generale.

Bron: Universiteit Utrecht/sg.uu.nl

Cookieinstellingen