Van mbo goed voorbereid naar hbo

Foto: HU.nl

UTRECHT – Een mbo-er kan – met een goede voorbereiding – een succesvolle overstap maken naar het hbo. Hogeschool Utrecht start hiervoor dinsdag 9 februari samen met vijf middelbare beroepsopleidingen in de regio Utrecht een pilot voor een HBO-studie in het economische domein.

De onderwijspartners hebben dit voorbereidingsprogramma ontwikkeld om het studiesucces na doorstroom van mbo-studenten naar het hoger onderwijs te bevorderen. Het betreft de middelbare beroepsopleidingen ROC Midden Nederland, MBO Utrecht, MBO Amersfoort, ROC A12 en het MBO College Hilversum van ROC van Amsterdam. Aan de pilot nemen 25 studenten deel, afkomstig uit de deelnemende middelbare beroepsopleidingen.

Met het voorbereidingsprogramma kunnen mbo-studenten kennismaken met en zich voorbereiden op een studie in het hoger onderwijs. Het programma bestaat uit een combinatie van theorielessen en praktijkonderwijs. Zo worden studievaardigheden getraind, wordt er projectmatig gewerkt en leren de deelnemers reflecteren op hun eigen werk. De lessen zijn een keer per week – meestal bij Hogeschool Utrecht – in individueel- en groepsverband.

Met de ervaringen van de pilot wordt dit voorbereidingsprogramma voor het economische domein op het hbo vanaf het studiejaar 2016-2017 ingevoerd als keuzedeel op de vijf middelbare beroepsopleidingen. Deelnemers aan de pilot ontvangen bij succesvolle afronding een bewijs van deelname. Na invoering van het voorbereidingsprogramma wordt het behaalde resultaat vermeld op het mbo-diploma.

Bron: HU.nl

Cookieinstellingen