‘Voedsel voor morgen’

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Als deskundigen elkaar gaan tegenspreken – in de levendige discussie over wat gezond voedsel is en wat niet – dan kan dat een hoop ergenis en verwarring opleveren. Levensmiddelentechnoloog prof. Tiny van Boekel, van het Wageningen University & Reseach Centre (WUR), stelde dit weekend in een interview dat ‘natuurlijk voedsel ongezond’ zou zijn, daarmee de knuppel in het hoenderhok gooiend. 

“Don’t eat anything your grandmother wouldn’t recognize as food,” houdt invloedrijk voedingsjournalist en schrijver Michael Pollan ons voor. Zelf koken met verse producten is goed. Is altijd goed geweest. Maar dan komt er een professor die precies het tegendeel beweert. Van Boekels op het oog tegengestelde mening valt bij het grote publiek dan ook verkeerd. Op Twitter zijn de reacties voornamelijk boos en verward: hoe kan een professor dat nu zeggen?

Wie een beetje doordenkt, kan weten dat de stelling van de professor een ’teaser’ is, bedoeld om de aandacht op iets anders te vestigen. In dit geval de levensmiddelenindustrie die volgens hem uitstekend in staat is om kwalitatief goede en ook veilige producten te produceren. Een oratio pro domo dus, met als bijkomstig effect dat wij misschien (anders) gaan nadenken over ons voedsel.

Voor wie geïnteresseerd is in voeding en duurzaamheid: op 9 februari start Studium Generale Utrecht de reeks ‘Voedsel voor morgen’, over de noodzaak van een transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Wat zijn de kansen, uitdagingen en valkuilen in dit mondiale vraagstuk?

Zie voor programma: sg.uu.nl

 

Cookieinstellingen