OM start inschrijving Nationale Requireerwedstrijd

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Een heuse uitdaging voor studenten rechten is de Nationale Requireerwedstrijd. Zij die aan een Nederlandse Universiteit studeren en over basiskennis van straf- en strafprocesrecht beschikken kunnen hieraan deelnemen. Kruip even in de huid van een officier van justitie en laat jouw overgave in requireren zien.

Paleis van Justitie, Amsterdam Foto: Raimond Spekking, CC BY-SA 4.0 (Via WikiMedia)
Paleis van Justitie, Amsterdam Foto: Raimond Spekking, CC BY-SA 4.0 (Via WikiMedia)

Hoe werkt het?

  • Je doet eerst mee aan een voorronde op een rechtbank in het arrondissement van jouw eigen universiteit. Aan de voorronde mogen acht studenten deelnemen. Deze voorronde vindt voor iedere universiteit plaats op vrijdag 18 maart 2016.
  • Een deskundige jury kiest uit de deelnemers de finalist die door mag naar de finale in Amsterdam op vrijdag 22 april bij het Paleis van Justitie aan het IJdok in Amsterdam.
  • De finalisten worden een dag eerder al ontvangen in Amsterdam en krijgen deze dag een workshop debattechniek van het Nederlands Debatinstituut en een masterclass van een bekende officier van justitie. De finalisten krijgen bovendien ’s avonds een diner aangeboden waarbij verschillende kopstukken van het Openbaar Ministerie aan zullen schuiven en een overnachting in een hotel aan het IJdok in Amsterdam.
  • Op de finaledag laten de finalisten hun requisitoir horen aan een deskundige jury en moeten ze daarnaast in repliek reageren op een kort pleidooi van een bekende advocaat.

De winnaar wordt beloond met een stageweek bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam, inclusief verblijf en deelname aan SummerCourt 2016.

Veel studenten gingen je voor en hebben inmiddels een leuke stageplaats en/of baan gevonden bij het OM.

Bron: OM.nl

Cookieinstellingen