Minder onderwijsbanen en toch een lerarentekort

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Wie nu in het basisonderwijs wil werken en er niet in slaagt een baan vinden, kan hoop putten uit de berekeningen van het UWV. Vanaf 2017 ontstaan er grote personeelstekorten, met name in het basisonderwijs. 

Over vijf jaar zijn er volgens het UWV zevenduizend voltijdbanen minder in het onderwijs. Maar tegelijkertijd gaan veel leraren met pensioen. Daardoor zal er toch een lerarentekort ontstaan. Het kost momenteel veel moeite om een baan te vinden in het onderwijs, en de komende vijf jaar zullen er nog eens 2.700 banen verdwijnen. Maar desondanks zullen er 4.200 vacatures zijn, verwacht het UWV. Vooral in de Randstad staan ze straks te springen om afgestudeerden van de pabo.

Zo gaat het in het hele onderwijs: minder banen, maar meer vacatures. In het voortgezet onderwijs zijn er vierduizend leraren minder nodig, maar er is nu al krapte bij vakken als wiskunde, natuurkunde, scheikunde, Nederlands en Engels. In het mbo zijn docenten techniek, rekenen en talen gewild.

Het hoger onderwijs, de enige sector die de afgelopen jaren groeide, zal ook meer docenten nodig hebben. Er zullen zo’n 1.500 banen bijkomen tot 2020. Bovendien wil het kabinet dat universiteiten en hogescholen tot 2025 vierduizend extra docenten aannemen: dat aantal komt er bovenop.

Bron: dub.uu.nl

Cookieinstellingen