Oproep om kolencentrales te sluiten

Foto: Universiteit Utrecht

UTRECHT – Met een open brief in Trouw roepen 64 hoogleraren de regering op om alle kolencentrales te sluiten. De hoogleraren vinden dat de regering aan de vooravond van de VN-klimaattop een signaal moet afgeven.

Prof.dr. Ernst Worrell, hoogleraar aan het Copernicus Institute of Sustainable Development van de Universiteit Utrecht, is een van de ondertekenaars. “Voor Nederland is het eigenlijk heel dramatisch: we moeten 25% omlaag met onze uitstoot, maar het afgelopen jaar is de uitstoot alleen maar gestegen,” aldus Worrell. “Door de goedkope kolen hebben we de kolencentrales harder laten draaien dan de gasgestookte centrales. Bovendien zijn er de afgelopen paar jaar drie nieuwe kolencentrales geopend. Hoe de achtereenvolgende regeringen dat hebben kunnen laten gebeuren is mij een raadsel. Zelfs de Verenigde Staten en China richten zich met vaart op andere energiebronnen.”

Prof.dr. Ernst Worrell
Prof.dr. Ernst Worrell

Nederland verspeelt de toekomst”

“Het is ook niet handig voor de BV Nederland. Nederland verspeelt de toekomst, we zouden beter voorop kunnen lopen met ontwikkeling van duurzame energiebronnen. Anders lopen we straks achteraan en moeten we de technologie van andere landen kopen, naast het gas uit Rusland. Dan zijn we duurder uit én houden we er geen werkgelegenheid aan over. Het klimaat- en energiebeleid in Nederland faalt, ik denk mede als gevolg van de sterke lobby van de energiebedrijven. Maar zelfs die krabben zich nu achter de oren. Energiebedrijf E.ON heeft zich gesplitst in een kolendeel en een deel voor energiedistributie en duurzame energie. The writing is on the wall, zou je dus kunnen zeggen. Ik hoop dat de regering óf een daad stelt en de kolencentrales sluit, óf nu echt werk maakt van technologische ontwikkelingen zoals de afvang van CO2 bij de nieuwe kolencentrales.”

Cookieinstellingen