Utrecht uniek in zorg voor paarden

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Utrecht en diergeneeskunde gaan goed samen. Met name is er veel aandacht voor paarden. Over toen (Maarten van Rossem) en nu (geavanceerde technieken waarmee paarden gediagnosticeerd kunnen worden). Voor de ware paardenliefhebbers.

Maarten van Rossem vertelt: Een kliniek voor dieren

Voor zijn programma Van Rossem vertelt bezocht Maarten van Rossem de Universiteitskliniek voor Paarden. Hij was benieuwd naar de ontwikkelingen in twee eeuwen diergeneeskunde. Wat is er allemaal veranderd sinds het aderlaten in de 19de eeuw? In de serie Van Rossem vertelt bezoekt de Utrechtse historicus en oud-hoogleraar diverse plekken in de provincie Utrecht en vertelt hij over verschillende perioden en onderwerpen uit de regionale geschiedenis.

Gezocht: (dove) paarden voor gehoortest

Doofheid is lastig vast te stellen bij paarden. Om dit toch mogelijk te maken zijn wij bezig voor paarden een gehoortest in gebruik te nemen.
Wij zoeken daarvoor paarden waarbij u het gehoor wilt laten testen. U kunt hierbij denken aan paarden die erg nerveus of schrikkerig zijn of juist heel stoïcijns. Ook andere gedragsafwijkingen doen soms aan doofheid denken. Misschien heeft u een American Paint Horse waarvan u wilt weten of deze lijdt aan kleur gecorreleerde doofheid?
Het onderzoek kan poliklinisch worden uitgevoerd. We testen het gehoor met behulp van oppervlakte-electroden (of indien nodig dunne naald electroden) die op het voorhoofd en achter het oor worden aangebracht. Uw paard krijgt ook een koptelefoon op de oren waarmee we geluidssignalen laten klinken. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer een uur en is weinig invasief voor het paard.
De deelname aan het onderzoek is gratis, maar reiskosten kunnen helaas niet worden vergoed.
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Anneloes Herbold via [email protected] of 06-20634960. De begeleidend specialist is dr. I.D. Wijnberg.

Oproep voor paarden met of verdacht van epilepsie

Op dit moment is binnen de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, met steun van de Stichting Nijdier, een geavanceerd telemetrisch EEG-apparaat beschikbaar gekomen waarbij simultaan ook een video-opname wordt gemaakt met als doel epilepsie bij paarden te diagnosticeren.
Het paard verblijft tijdens het onderzoek twee dagen in de stallen van de Universiteitskliniek voor Paarden van de faculteit Diergeneeskunde. Soms is het nodig om het hoofd van het paard te scheren voor betere ontvangst van de hersengolven. Voor het plaatsen van de electroden wordt gebruik gemaakt van een stoffen hoofdkap met daarin geïntegreerde electroden. De draden lopen langs de manenkam naar de zender die onder de beugel van een antirol-dekensingel zit bevestigd. Zo kunnen 24 uur achtereen opnamen gemaakt worden van de hersengolven simultaan met videorecording. Eventueel kan dit ook in twee blokken van ieder 12 uur.
Indien u paarden kent die mogelijk epilepsie hebben en waarvan de eigenaar zou willen meewerken aan dit onderzoek, dan vragen wij u (of de eigenaar) om contact op te nemen met Irene Derks via [email protected]. Als u liever telefonisch contact heeft, kan u mailen naar dit mailadres. Dan krijgt u het telefoonnummer van Irene Derks. Vanwege privacy redenen willen we deze niet online plaatsen. Begeleidend specialist van de Universiteitskliniek Paard is dr. Inge Wijnberg.

Het maken van het Telemetrische Ambulatory Electro Encephalogram (TAEEG) is gratis; voor de verdere kosten van een uitgebreid neurologisch onderzoek en de stalling vragen wij een bijdrage van € 150,- (inclusief BTW). Dit uiterste aanmeldingsdatum is 10 december 2015.

Bron: Universiteit Utrecht

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen