Een probleem tegelijk alstublieft…

Foto: Flickr.com

UTRECHT – Als organisator van lezingen – waarvan het programma al ruim van te voren bekend moet zijn – is het bijhouden van de actualiteit bijna niet te doen, laat staan hierop te anticiperen. Daarvoor gaan de ontwikkelingen waarmee wij momenteel worden geconfronteerd te snel. Onze focus op de vraag wat te doen met jihadstrijders in ons midden is intussen alweer verplaatst naar een andere: wat te doen met de enorme stroom vluchtelingen in ons land? Maar laten we voor het (behouden van ons) overzicht de problemen in chronologische volgorde afhandelen.

Studium Generale Utrecht organiseert drie lezingen over de impact van het jihadisme op ons land. Vanuit diverse invalshoeken: voor een totaalplaatje, een genuanceerde mening en het bepalen van een standpunt.

PROGRAMMA

MAANDAG 12 OKTOBER
Jihad in je straat
Utrecht wil samen met maatschappelijke organisaties radicalisering tegengaan. Is deradicalisering de taak van gemeente, islamitische gemeenschap of bijvoorbeeld scholen? Hoe moeten we omgaan met terugkerende jihadstrijders? En is dat eigenlijk wel een issue, of opgeblazen door de media? Met o.a. prof.dr. Beatrice de Graaf (Internationale en Politieke Geschiedenis, UU) als debatleider, dr. Stijn Sieckelinck (Pedagogische Wetenschappen, UU) en dr. Mohamed Ajouaou (Islamitische Godgeleerdheid, VU).

MAANDAG 26 OKTOBER
Safety first
In onze poging grip op veiligheid te krijgen leveren we steeds meer van onze privacy in. Maatregelen tegen terrorisme raken op die manier aan waarden die centraal staan in onze democratie. Dat levert vragen op: moet het goedpraten van terrorisme verboden zijn? Hoe verhouden de maatregelen zich tot onze mensenrechten? Met prof.dr. Bob de Graaff (Intelligence & Securitystudies, UU) als debatleider, Dick Schoof (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), Ton Siedsma (Bits of Freedom) en mr.dr. Marianne Hirsch Ballin (advocaat en expert terrorismepreventie).

MAANDAG 9 NOVEMBER
Slachtoffer of crimineel?
Moet je proberen een Syriëganger te begrijpen, of zijn er grenzen aan ons inlevingsvermogen? Veroordeling leidt tot uitsluiting wat de kans op radicalisering alleen maar groter maakt. Hoe tolerant moeten we zijn? Met o.a. dr. Ernst van den Hemel (Religiewetenschap, UU) als debatleider, Ron van Wonderen (Verwey-Jonker Instituut), dr. Elsbeth Visser-Vogel (Onderwijsadviseur) en Dennis Honing (auteur Ongeloofwaardig. Hoe ik mezelf radicaliseerde – en daar van terugkwam).

Waar: Aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht | Wanneer: Maandag 12 en 26 oktober en 9 november, 20.00 tot 21.30 uur | De lezingen zijn gratis, voor iedereen en zonder reservering toegankelijk.

 

Cookieinstellingen