Politie arresteert 12 vermoedelijke straatdealers tijdens grote actie

mrt 31 2023, 14:06 Misdaad
arrestatie
Deze week zijn tijdens een grote actie in Utrecht 12 mannen aangehouden die worden verdacht van het dealen in drugs. Bij de actie zijn verdovende middelen, telefoons, dealerbenodigdheden en auto’s in beslag genomen. Naast de aanhouding van deze verdachten wordt ingezet op hulpverlening om te stoppen met drugsgebruik of dealen. Wijkagenten en gemeentemedewerkers gaan het gesprek aan met wijkbewoners over de signalen en het gevaar van drugscriminaliteit.
De verdachten, in de leeftijden van 17 t/m 48 jaar en afkomstig uit Utrecht en Nieuwegein zijn op dinsdag 28 en woensdag 29 maart gearresteerd. Meerdere van de verdachten zijn door agenten op heterdaad betrapt tijdens het dealen. Na de aanhoudingen zijn vervolgens direct zoekingen gedaan bij in totaal zes woningen/panden. Bij de actie zijn er verschillende verdovende middelen zoals cocaïne, heroïne en hasjblokken in beslag genomen. Daarnaast zijn meerdere telefoons, andere dealerbenodigdheden en voor ongeveer 15.000 euro aan contanten in beslag genomen. Ook moesten de verdachten in totaal acht auto`s afstaan die bij de deals werden gebruikt. Naast de aanhouding van de twaalf vermoedelijke dealers zijn ook enkele afnemers aangehouden. Zij zijn na verhoor heengezonden. Er wordt later over afdoening besloten.
De actie is het resultaat van onderzoeken die de politie en het Openbaar Ministerie onlangs hebben gedaan naar de vermoedelijke drugsdealers. Zij zouden actief zijn in meerdere wijken in Utrecht. “Door hun drugs op straat te brengen maken zij willens en wetens winst ten koste van de gezondheid en veiligheid van anderen. Het criminele systeem dat zij daarmee in stand houden willen wij met deze actie in de war schoppen en tegengaan,” vertelt een betrokken agent. Het onderzoek naar deze verdachten wordt na de verrichte arrestaties nog verder voortgezet. Tien van de verdachten zitten momenteel nog in hechtenis. Negen daarvan komen op 13 en 14 april voor bij hun snelrechtzitting.
Als aanvulling op deze aanhoudingen hebben de politie en gemeente Utrecht ook een bulk-SMS verstuurd naar bijna 1000 contacten. Deze contacten zijn aangetroffen in de telefoons van de vermoedelijke drugsdealers. De sms moet ze bewust maken van de wereld achter hun drugsgebruik of het dealen en geeft lezers de mogelijkheid om via Whatsapp in contact te komen voor mogelijke verslavingshulp, hulp bij het stoppen met dealen of andere vragen. De eerste reacties en hulpverzoeken zijn daarbij al ontvangen.
Naast het bieden van hulp bij bijvoorbeeld een verslaving, is er ook aandacht voor de omgeving waar de aanhoudingen hebben plaatsgevonden en voor familieleden. Als de impact van de aanhoudingen in sommige buurten groot is, biedt de gemeente een voorlichtingsles aan op scholen in de omgeving. Ook informeren zij de buurt over deze actie. Zo gaan wijkagenten en medewerkers van de gemeente deze week de wijken in om inwoners te spreken over de signalen en het gevaar van drugscriminaliteit. Het jongerenwerk kan daarbij ondersteunen. Het buurtteam brengt bezoek aan achterblijvende gezinsleden en partners en verleent benodigde hulp.