Zes nieuwe kunstwerken op Lage Weide

jun 05 , 11:45 Kunst & Cultuur
unnamed18 1
Zes kunstenaars doen ervaring op met kunst in de openbare ruimte door te werken met materialen en verhalen van bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Op zaterdag 14 september worden de de kunstwerken onthuld bij Paviljoen Waterwerken.
Een bedrijventerrein vol grijze blokkendozen, luidruchtig vrachtverkeer, stomende schepen en weinig groen: niet de eerste plek waar je aan denkt bij kunst en creativiteit. Toch heeft Lage Weide een rijke geschiedenis en veel potentie. Zes kunstenaars die nog niet veel ervaring hebben met het maken voor kunst in de openbare ruimte gaan aan de slag om buitenkunst te maken, met als inspiratie de materialen en verhalen van het industriegebied.
Zo zet BUILD! een eerste stap om dit gebied te herontdekken met een frisse blik, om bij te dragen aan het aantrekkelijker en levendiger te maken van Lage Weide voor iedereen in Utrecht. Op 22 mei vergaapte een groep beeldend kunstenaars zich aan de bedrijvigheid op het terrein van bouwstoffenleverancier Theo Pouw. Tussen de bergen zout, gruis en beton gingen ze op zoek naar inspiratie. De kunstenaars – Bart Lunenburg, Britte Koolen, Isa van Lier, Wouter van der Giessen, Fiona Römpp en Laura Schurink – verwonderden zich over de reuring en de schaal van het terrein. De komende maanden gaan ze aan de slag om zich te laten inspireren, van elkaar en de bedrijven te leren, en uiteindelijk te creëren.
Duurzame materialen en visueel opvallend
BUILD! biedt een platform aan deze kunstenaars om ervaring op te doen met het maken van kunst in de publieke ruimte. Hun eigen ontwikkeling, uitwisseling met ondernemers en onderlinge kennisdeling staan hierbij centraal. Omdat opdrachtgevers van kunst in de openbare ruimte geneigd zijn om ervaren kunstenaars te betrekken, is het lastig voor andere kunstenaars om zich hierin te ontwikkelen. De kunstenaars gaan duurzaam werk maken met materialen kenmerkend voor Lage Weide, door samen te werken met lokale ondernemers. De kunst zal reageren op de omgeving, visueel opvallen en bestand zijn tegen weer en wind.
Het project is ontstaan naar aanleiding van het tienjarig jubileum van Ruud Kuijers Waterwerken, het grootste beeldenproject in de openbare ruimte in Nederland, én de enige buitenkunst op Lage Weide. Waterwerken is eveneens het resultaat van nauwe samenwerking met het bedrijfsleven op Lage Weide. Ruud geeft twee masterclasses aan de kunstenaars, om ze te begeleiden in het proces, maar vooral ook om van elkaar te leren.
Zaterdag 14 september: feestelijke opening
Zet 14 september alvast in je agenda: dan is de feestelijke onthulling van de kunstwerken, tentoongesteld bij Paviljoen Waterwerken. Tien weken lang kan iedereen de werken daar met eigen ogen bewonderen. Aan de kunstenaars nu eerst de taak om zich te laten inspireren door het water, beton, hout, metaal, de mensen en het kabaal: let’s BUILD!
Blijf op de hoogte van alle activiteiten via het Instagramaccount @build.lageweide