Ticketverkoop voor ILFU 2024 gestart

jul 09 , 11:36 Kunst & Cultuur
unnamed19 2
ILFU International Literature Festival Utrecht vindt dit jaar plaats van 21 september t/m 5 oktober. Jaarlijks bezoeken zo'n 200 schrijvers en ruim 20.000 bezoekers het ILFU. Eerder startte de kaartverkoop voor grote festivalonderdelen als de Nacht van de Poëzie, Exploring Stories, de Belle van Zuylenlezing en YALFU. Vanaf vandaag zijn de tickets te koop voor het NK Poetry Slam, de festivalavond Ik schrijf over mij, de Book Clubs met Brenda Navarro en Alana S. Portera en de themaavond Poëzie en Jazz in samenwerking met De Utrechtse Boekenbar. Ook wordt bekend gemaakt dat de Britse auteur en scenarist David Nicholls, bekend van One Day en Cold Feet, ILFU zal bezoeken om over zijn nieuwe boek Je bent hier te praten.
Book Talk David Nicholls
Op 1 oktober wordt de Britse schrijver, scenarist en acteur David Nicholls geïnterviewd door podcastmaker en Nicholls-bewonderaar Tim de Gier. Nicholls schreef de scripts voor succesvolle tv-series als Cold Feet en brak internationaal door met zijn roman De eerste dag, dat onlangs opnieuw door Netflix succesvol is verfilmd als One Day. Ook in zijn bekende boeken Us en Sweet Sorrow toonde hij zich een meesterverteller. Tijdens ILFU gaat hij met De Gier in gesprek over zijn nieuwe boek Je bent hier, waarin twee dertigers elkaar ontmoeten tijdens een wandeltrektocht door Engeland. Het gesprek zal gaan over het schrijven van romans en scenario’s, over eenzaamheid en dan in godsnaam maar gaan wandelen en over het landschap waar Nicholls van houdt.
Exploring Stories: Nature’s Narrative
Het succesvolle Exploring Stories vormt het hart van ILFU en duurt dit jaar voor het eerst een heel weekend. Op zaterdag 28 september ontvangt ILFU meer dan 25 internationale schrijvers in vier zalen voor gesprekken over grote thema’s van onze tijd, met o.a. Nicolas Lunabba (Zweden), Brenda Navarro (Mexico), Layal Liverpool (Groot Britannië), Constance Debré (Frankrijk), Tommy Orange (VS), Vamba Sherif (Nederland), Radna Fabias (Nederland), Teun van de Keuken (Nederland) en Carolina Trujillo (Nederland). De festivalzondag is geheel en al gewijd aan het thema ‘Nature’s Narrative’, waarin we ons buigen over de grote vraag in hoeverre de stem van de mens kan spreken voor andere entiteiten. Met o.a. Tijs Goldschmidt (Nederland), Elizabeth O'Connor (Groot Britannië) en Charlotte Van den Broeck (België).
Tijdens dit weekend wordt ook de Belle van Zuylenring uitgereikt, de internationale ereprijs voor een schrijver met een oeuvre van grote maatschappelijke relevantie. Dit jaar gaat die naar Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj (Belarus). Op zaterdag 28 september neemt Alexijevitsj de ring in ontvangst, en spreekt ze ook de bijbehorende Belle van Zuylenlezing uit. Deze lezing is toegankelijk voor publiek.
Dichtersline-up Nacht van de Poëzie compleet
De Nacht van de Poëzie vormt zoals ieder jaar de feestelijke afsluiting van het festival. In de achthoekige Grote Zaal van TivoliVredenburg presenteren Ester Naomi Perquin en Piet Piryns weer een twintigtal dichters en een handvol ‘entr’actes’. De Nachtdichters van dit jaar zijn Anna Enquist, Astrid Haerens, Daan Doesborgh, Simone Atangana Bekono, Rozalie Hirs, Mahat Arab, Ramsey Nasr, Ted van Lieshout, Peter Verhelst, Lies Van Gasse, Yentl van Stokkum, Bibi Dumon Tak, Kees 't Hart, Tomas Lieske, Roan Kasanmonadi, Maarten Inghels, Bernard Wesseling, Lena Plantinga en Benzokarim.
Book Talks, Boekenmarkt, NK Poetry Slam en meer
Er is nog veel meer. ILFU start zoals ieder jaar met het NK Poetry Slam, waarin de beste slamdichters van ons land met elkaar de strijd aan gaan voor de titel Slampion 2024. De dag erna kunnen liefhebbers van antiquarische boeken hun hart ophalen op De Utrechtse Boekenmarkt. De Amerikaanse schrijver Rachel Kushner bezoekt ILFU voor een Book Talk. Op de avond Ik schrijf over mij, over memoirs en autofictie, zijn de Finse Pirkko Saiso, Nicolien Mizee en Marja Pruis te gast. Er zijn programma’s rond literair vertalen, Book Clubs om in intieme setting met een auteur in gesprek te gaan, filmprogramma’s, workshops en de Kindernacht van de Poëzie. Ten slotte kan iedereen dit jaar meedoen aan de Ikjesmarathon: stuur een Ikje (een anekdote in max. 120 woorden, bekend van de populaire rubriek in NRC Handelsblad) in, word online gepubliceerd en maak kans op publicatie in de krant of in de speciale Ikjes-scheurkalender.
Het ILFU vindt dit jaar plaats in o.a. TivoliVredenburg, Bibliotheek Neude en diverse locaties in Utrecht. Alle informatie en tickets vind je op ilfu.com