SPRING Festival van start met protestvoorstelling

mei 24 , 17:12 Kunst & Cultuur
image0012
Gisteravond ging SPRING Performing Arts Festival in Utrecht van start met o.a. de voorstelling MOTHERS A SONG FOR WARTIME van de Poolse maker Marta Górnicka. In deze koorvoorstelling zongen en vertelden Poolse, Oekraiense en Wit-Russische vrouwen van verschillende leeftijden over hun ervaringen met de oorlog en maakten daarbij een aanklacht tegen de inwoners van Europa om niet weg te kijken van het diepe leed dat nog steeds op dagelijkse basis plaatsvindt.
Met MOTHERS laat Górnicka minder gehoorde, maar krachtige stemmen horen en zet tegelijk de toon voor SPRING festival: in het festival zijn veel persoonlijke verhalen en urgente thema’s die reflecteren op de staat van de wereld. De komende negen dagen zijn de voorstellingen van SPRING nog te bezoeken in Utrecht.
Naast de voorstelling van Górnicka waren ook de Nederlandse premiere van RUSH van Mette Ingvartsen en de lichtinstallatie My light is your light… van alaa minawi onderdeel van het openingsprogramma van SPRING. Artistiek directeur van SPRING Grzegorz Reske vertelt in zijn openingswoord (vertaald uit het Engels):
“Voor Marta Górnicka en het vrouwenkoor is theater een toevluchtsoord. Niet één om je in te verbergen, maar één om in samen te komen en jezelf én de mensen om je heen te empoweren, om manieren te zoeken om samen te overwinnen. Het is een ruimte om bij elkaar te kunnen zijn, en vandaag, voor deze ene nacht, zullen moeders en dochters uit Oekraïne en Wit-Rusland die toevlucht hebben gevonden in Polen de zonen en dochters uit Oekraïne ontmoeten die hun veilige plek hebben gevonden binnen onze Utrechtse gemeenschap.
Gedurende de komende tien dagen zullen we kunstenaars ontmoeten die een schijnwerper willen richten op minder geziene lichamen en een microfoon willen richten op minder gehoorde stemmen. Die kunstenaars nemen er geen genoegen mee hun artistieke machine in te zetten voor vermaak, maar stellen moeilijke vragen, trekken ons uit onze comfort zone, en sporen ons aan zelf na te denken. Zij zullen ons festivalpubliek aanmoedigen niet met één stem te spreken, maar met elkaar te praten.”
Naast het presenteren van urgent werk uit binnen- en buitenland, schaart SPRING zich achter makers om hen te ondersteunen in het ontwikkelen van nieuw werk. Op dit festival zijn 13 SPRING coproducties te zien van makers uit binnen-en buitenland. De komende week beleven nog vier coproducties hun wereldpremière op het festival.