Longquan Tempel nieuwste aanwinst van Grootste Museum van Nederland

jun 18 , 11:59 Kunst & Cultuur
longquan tempel utrecht gebedszaal foto femke lockefeer
Het Grootste Museum van Nederland blijft groeien. Het landelijke project van Museum Catharijneconvent, waarbij kerken en synagogen worden opengesteld voor het brede publiek, breidt sinds 2023 de samenwerking uit met moskeeën, tempels en migrantenkerken. Op zaterdag 29 juni sluit de Longquan Tempel van Groot Mededogen in Utrecht zich aan bij dit bijzondere project. Daarmee telt het Grootste Museum van Nederland al 25 ‘museumzalen’.
In 2015 werd de boeddhistische Longquan Tempel van Groot Mededogen geopend in de Utrechtse wijk Zuilen. Chinese Nederlanders en boeddhistische nonnen uit China richtten samen deze tempel op in dit voormalige kerkgebouw. Zodra je de gebedszaal binnenstapt, vergeet je even de buitenwereld. Je bent omringd door duizenden kleine goudkleurige beelden van Bodhisattva Guanyin, godheid van de barmhartigheid en het mededogen. Voorin de gebedszaal staan drie grote boeddhabeelden. Een van hen is Shakyamuni Boeddha. Iedere dag worden er in de tempel offers gebracht zoals fruit, wierook en bloemen. Daarom vult een aangename geur altijd de gebedszaal.
De verborgen schoonheid van gebedshuizen
Op vakantie in het buitenland vinden we het heel normaal om synagogen, kathedralen, tempelcomplexen of moskeeën te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl in heel het land prachtige gebedshuizen te vinden zijn. Van een Turkse dorpsmoskee met een betoverend interieur tot een Molukse kerk ontworpen door Aldo en Hannie van Eyck en van een boeddhistische tempel tot een Grieks-orthodoxe kerk die van onder tot boven beschilderd is, het aanbod aan bijzondere gebedshuizen in Nederland is veel groter dan we denken.
Kijkkaart en audiotour
Met de nieuwe locaties wordt niet alleen de landelijke dekking vergroot, maar ook de variëteit in religieuze tradities, historische periodes, architectuur en kunstwerken. Op alle locaties is een audiotour of kijkkaart aanwezig die verrassende inzichten biedt en de bezoeker meeneemt langs de highlights. Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Deelname van de moskeeën wordt gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Kijk voor de deelnemende locaties op www.grootstemuseum.nl.