Kuijer en Rietveld in het Centraal Museum

mei 11 , 12:57 Kunst & Cultuur
unnamed17
Van 18 mei tot 18 augustus 2024 is in het Centraal Museum Utrecht 'Werken in gesprek. Kuijer en Rietveld' te zien. In deze tentoonstelling staat voor het eerst de sculpturale Rietveld centraal. De context van De Stijl, design en architectuur, waar Rietveld altijd in gezien wordt, is nadrukkelijk niet aan de orde. Acht stoelen van Gerrit Rietveld (1888-1964) worden in duo’s gecombineerd met acht sculpturen van Ruud Kuijer (geb.1959).
Directe aanleiding voor deze presentatie is het 100-jarig bestaan van het Rietveld-Schöderhuis (1924- 2024). Rietveld zal dat jaar worden geëerd met verschillende presentaties over zijn werk in het Centraal Museum. Het accent in deze presentatie ligt op het proces van maken van zowel stoel als sculptuur. Het maakproces vanuit de eigenschappen van materialen kenmerkt vooral de jonge en minder bekende Rietveld. Voor de abstracte sculptuur van Kuijer is dit gegeven reeds sinds de jaren 1980 het vertrekpunt van zijn werk.
Centraal Museum nodigde Ruud Kuijer uit de Rietveld collectie te bestuderen. Kuijer deed uitgebreid onderzoek en hij wist elf hechte combinaties van stoelen met sculpturen samen te stellen. Hierbij kon hij kiezen uit meer dan 300 Rietveld-items en uit ruim 480 sculpturen uit zijn oeuvre. Elke combinatie van stoel en sculptuur accentueert steeds een andere formele, sculpturale kwaliteit van een stoel van Rietveld.
De betekenis van Rietveld’s meubelen voor de moderne sculptuur is voor het eerst overtuigend opgemerkt door de Engels-Amerikaanse beeldhouwer en kunsthistoricus William Tucker (geb. 1935). In 1972 schreef hij het artikel 'A note on Rietveld as a sculptor' naar aanleiding van de grote Rietveld tentoonstelling in de Hayward Gallery in Londen in dat zelfde jaar. Tucker: 'My interest in Rietveld is thinking about a use object (a chair, a stool, a cup) that is both the thing as it is and also an image of the thing that it is.'
William Tucker is betrokken bij dit project. Ruud Kuijer zocht hem op in de Verenigde Staten. Hij interviewde de beeldhouwer/schrijver en beoordeelde samen met hem de selectie van stoelen en sculpturen. Zijn tekst uit 1972 en het interview maken deel uit van de publicatie Kuijer-Rietveld / Rietveld-Kuijer
die bij NAi-010 uitgevers verschijnt. Directeur Bart Rutten van het Centraal Museum schreef het voorwoord.