Is wereldmuziek als apart genre inmiddels achterhaald?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het begrip ‘wereldmuziek’ is niet meer eenduidig en staat inmiddels ter discussie. En daarmee lijken de dagen voor wereldmuziekpodium RASA te zijn geteld. Het college heeft het oordeel van de externe cultuurcommissie om de instelling niet langer te subsidiëren overgenomen. Hoe nu verder?

Wethouder Diepeveen wil wel voor twee jaar twee ton beschikbaar stellen voor programmering van deze muzieksoort op diverse podia in de stad. “Wij willen dat deze muziek op veel plekken gaat klinken”, van TivoliVredenburg tot in de wijken, want de muziek moet ‘de liefhebber opzoeken’.

Het is volgens Diepeveen tijd voor ‘ontzuiling’. De grenzen tussen muziekstijlen zijn minder scherp, waardoor een apart wereldmuziekpodium niet meer vanzelfsprekend is. De grote politieke partijen als D66 en GroenLinks zitten ook op de lijn van de wethouder. Steven de Vries van GroenLinks ziet het als ‘een term van de jaren 80 en 90’, terwijl ‘je nu in TivoliVredenburg dingen hoort die je zo zou kunnen classificeren’. Volgens D66’er Aline Knip is er steeds meer sprake van cross-over en komt veel wereldmuziek nu in de buurt van popmuziek. RASA is volgens haar onvoldoende meegegaan met de veranderende tijd. PvdA’er Marleen Haage vindt dat het college RASA vanaf het begin bij het nu genomen besluiten had moeten betrekken.

Nieuwe situatie

NaamloosVoorzitter van de Raad van Toezicht van RASA, Jan Ravesteijn, lijkt zich bij de nieuwe situatie te hebben neergelegd. Hij is ‘blij dat het college geld voor wereldmuziek blijft geven’. “We gaan op constructieve wijze kijken hoe we de know-how en de netwerken van RASA voor de stad kunnen behouden in een stadsbrede programmering.” De komst van een stedelijke programmeringsgroep ziet hij als een vaststaand feit. Zijn grootste zorg lijkt nu vooral het RASA-pand in de Pauwstraat als podium te behouden, niet exclusief voor wereldmuziek maar bijvoorbeeld algemeen voor beginnende artiesten. Met de beschikbare ton per jaar kan wel minder wereldmuziek geprogrammeerd worden dan voorheen, realiseert hij zich, maar als de deelnemende podia bijleggen zou het plan een goede kans maken om te slagen.

Bron: destadutrecht.nl

 

Cookieinstellingen