Utrechtse Marc van Mil beste docent in hoger onderwijs

Foto: Kees Rutten

Marc van Mil, docent biomedische genetica en onderwijsinnovator bij de opleiding Biomedische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht/UMC Utrecht, heeft de landelijke Docent van het Jaar verkiezing voor het Hoger Onderwijs gewonnen. Dit werd bekend gemaakt tijdens de feestelijke uitreiking op 1 april 2017 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Van Mil mag zich een jaar lang de beste docent in het Nederlandse hoger onderwijs noemen. Hij ontvangt een geldprijs van €15.000 om een innovatie in zijn onderwijs door te voeren. Van Mil wil met dit geld een serious game ontwikkelen over de ethische vraagstukken bij DNA-testen. Studenten ervaren in de game welke informatie uit een DNA-test kan komen en de impact daarvan op de patiënt, de familie en de arts.

Daarnaast wint Van Mil een plek in de landelijke Docentenkamer. Deze groep van winnaars van de Docent van het Jaar verkiezing en de Comeniusbeurzen vormt een adviesorgaan over docentschap voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Eerder maakte het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de organisator van de prijs, al bekend dat Marc van Mil één van de vijf genomineerden was voor deze prijs. Van Mil maakte indruk bij de jury met zijn mobiele DNA-lab.

De jury: “Marc van Mil creëerde een mobiel DNA-lab waarmee studenten lesgeven aan scholieren. Hierdoor leert hij studenten vaardigheden als presenteren en discussiëren en bereikt hij met zijn visie meer dan alleen zijn eigen groep studenten. Daarnaast ontwikkelt Van Mil zelf digitale hulpmiddelen, waardoor studenten verantwoordelijk worden voor hun eigen leerproces.”

In 2014 won Van Mil al de prijs Docenttalent van de Universiteit Utrecht.

De andere genomineerde docenten kwamen van de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten, de Haagse Hogeschool, Hogeschool Utrecht en NHL Hogeschool.

Cookieinstellingen