Utrecht krijgt extra geld voor kinderen in armoede

Foto: pixabay

Utrecht krijgt van het Rijk €1,77 miljoen extra financiële middelen voor kinderen in armoede. Het college wil dit bedrag gebruiken voor uitbreiding van het U-pas Kindpakket.

Kinderen met een U-pas kunnen straks schoolspullen, zoals agenda’s, schriften en pennen, aanschaffen met hun pas. Wanneer er tijdens het U-pasjaar nog budget over blijkt te zijn kan het budget ook worden ingezet voor tijdelijke acties, zoals het kopen van een winterjas. Bij de Voorjaarsnota neemt de gemeenteraad een besluit over de inzet van deze gelden. Het streven is het uitgebreide U-pas kindpakket in juli 2017 te introduceren.

Het geld wordt ook gebruikt om de samenwerking met maatschappelijke organisaties te versterken. Het overige deel van de middelen wil het college gebruiken voor de introductie van een Utrechts Sportfonds voor sportattributen en een zwemlesvangnetregeling. Voor veel kinderen in armoede is de aanschaf van sportattributen een drempel om bij een sportvereniging te gaan sporten. Het Utrechtse Sportfonds moet ervoor gaan zorgen dat deze drempel verdwijnt.

Voor kinderen die opgroeien in armoede is zwemles vaak niet vanzelfsprekend. Om te zorgen dat meer kinderen aan het einde van het schoolzwemmen een diploma A hebben is het voorstel om deze kinderen extra zwemlessen –buiten de schooltijden- aan te bieden. De gemeente heeft de inzet van het bedrag samen met jongeren, ervaringsdeskundigen en samenwerkingspartners uit de stad vormgegeven, in lijn met de vernieuwde armoedeaanpak.

Op 1 januari 2017 hadden 10.639 Utrechtse kinderen tot 18 jaar een U-pas Kindpakket. 69% van hen gebruikte het U-pas Kindpakket. Zij kunnen daarmee sporten, deelnemen aan culturele of schoolactiviteiten of een computer of fiets kopen.

Cookieinstellingen